Sportbladet

Assa Abloy först till Göteborg i natt

SPORTBLADET

Vann åttonde etappen inför storpublik i Göteborg

GÖTEBORG

Världsomseglarna möttes av en mäktig syn - tusentals göteborgare hade i natt tagit sig ut med båtar för att möta Assa Abloy vid målgången i Ocean Race.

- Det är som i en dröm, jublade Magnus Olsson.

Och slutsegern är faktiskt inom räckhåll.

Åttonde etappen av nio - med den kanske mäktigaste målgången av dem alla.

- Killarna ombord trodde inte det var sant. Jag bara skrek, berättade Magnus Olsson, vaktkapten på svenska Assa Abloy.

Seglarna bröt igenom mörkret i Göteborgs skärgård mer än ett dygn tidigare än beräknat - och möttes av en märklig syn. Många hundra båtar hade tagit sig ut mitt i natten för att möta kappseglarna. Havet kokade av lanternor, tutande båtar och jubel.

Allra mest hyllades förstås Assa, som vann etappen knappt före Tyco.

- Det måste ha varit flera tusen båtar där ute. Det var otroligt. Jag bara skrek: Åk hem, gå och lägg er, ni är ju inte kloka"!

Magnus var euforisk

Natthimlen lystes upp av fyrverkerier - besättningen skålade i champagne.

Magnus Olsson är normalt en lycklig man som alltid har nära till ett leende - men i natt var han euforisk.

- Hjärtat bultar, den här målgången är ju en dröm som går i uppfyllelse, skrattade han och skålade med kompisen Klas Nylöf.

Tillsammans sträckte de armarna i luften och skrek högt till det drygt tusentalet åskådare som samlats vid kajen:

- Göteborg, vi älskar er, vi älskar er!

Etappen från franska La Rochelle var kort - men stökig. Seglarna har under fem dagar haft problem med tidvatten, svåra strömmar, tät trafik genom engelska kanalen och märkligt väder med både häftigt regn och växlande vindar.

Fem båtar avslutade det sista dygnet inom synhåll från varandra. Bakom dem jagade den andra svenskbåten SEB som sexa, efter att ha förlorat ledningen efter dåligt vägval i tisdags.

Vann med några 100 meter

- Det har varit tufft och nervöst där framme. Vi vann ju med bara några hundra meter, sa Olsson efter målgången.

Tyska Illbruck har haft ledningen sedan starten i Southampton i september. Men i natt kom de in som fyra på etappen och förlorade en del av försprånget till Assa, som är tvåa totalt.

Nu återstår bra en kort sprinteretapp på den långa kappseglingen jorden runt, avresa från Göteborg den 8:e juni - målgång i Kiel bara ett dygn senare. Förutsättningarna inför är glasklara: Om Assa vinner och Illbruck blir sexa eller sämre blir det svensk totalseger i Ocean Race.

- Den här gången gjorde Illbruck en del missar utanför Skagerack och blir det mer sånt kan det bli avgörande i nästa etapp, säger Magnus Olsson och ler stort.

- Jag tror att Illbruck är nervösa och det ska dom vara. Än är det här racet inte över!

Totalställning, efter 8 av 9 etapper

Thomas Tynander

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet