Grattis, RIK - i år är det er tur

Den störste och Stockholm - då vinner handbollen publikens hjärta

Säg att Djurgården hade plockat hem Mats Sundin. Eller att Foppa Forsberg kommit tillbaka till Modo.

Hade tragiken runt Armand Krajnc eller Fredrik Ljungbergs comeback eller allsvenskans båda streckstrider haft skuggan av en chans i mediabruset?

Självklart inte. Egentligen borde dessa i och för sig mycket intressanta händelser heller inte ha en chans mot Magnus Wislandes hemkomst.

Foto: THOMAS JOHANSSON
kungen är tillbaka Magnus Wislander är tillbaka i elitserien efter många år - det lär locka publiken till läktarna.

Magnus Wislander är världens genom tiderna bäste handbollsspelare. Korad till århundradets bäste under 1900-talet och ingen av oss kommer att få veta om han även kommer att bli 2000-talets bäste. Men chansen finns. Så bra är han fortfarande.

Att en superstjärna vänder hem är naturligtvis oerhört positivt för svensk handboll. Ännu bättre är att namn som Djurgården och Hammarby finns med bland lagen i serien.

Publikfester i huvudstaden

Under tiden som Sverige har erövrat världshandbollen med nyskapande spel och sanslösa landslagsframgångar har svensk handboll aldrig lyckats att dra nytta av intresset som har skapats.

En anledning har varit att landslagsstjärnorna försvunnit utomlands. En annan och betydligt viktigare anledning har varit att det i landets största handbollsdistrikt Stockholm inte har funnits några riktigt bra elitlag.

Det kommer det inte att göra den här säsongen heller men med namn som Hammarby och Djurgården garanteras åtminstone i seriens startskede publikfester av ett slag som tidigare varit väldigt sällsynta i handbollssammanhang.

Sävehofs unga lag kan överraska

Publiken är Stockhomslagens på förhand konkurrenskraftigaste faktor men i längden kommer man inte att ha chansen mot de sen flera år tillbaka samtrimmade lagen som Redbergslid och Drott.

Det tar tid att skapa ett fungerande handbollslag men kanske kan i år ett talangfullt lag blomma ut lite tidigare än man skulle kunna förmoda.

Jag skulle vilja gå emot alla tips om serieseger och SM-guld för Redbergslid och till och med välja en annan andrahandsfavorit än Drott.

Jag tror nämligen Sävehofs undomliga lag med blivande superstjärnorna Jonas Larholm och Kim Andersson är moget för att etablera sig som ett absolut topplag.

Jag såg Sävehof vända ett omöjligt underläge mot IFK Ystad i finalen av Allehanda Open för några veckor sen och det som 20-årige Jonas Larholm presterade i den finalens andra halvlek var så bra att det absolut inte är fel att prata om en ny Magnus Wislander.

Per Carlén tippar - de tar hem SM-guldet

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll