Gustavsson: ”Han ensam höjer tempen”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

SSL blev snuvade på konungens återkomst för två år sedan.

Nu kan återkomsten, med två års försening, bli verklighet och konungen har möjligheten att ta över den serie som han för länge sedan borde ha regerat över.

Megastjärnan Kim Nilsson är en enda seger från att återigen får chansen att förgylla SSL.

Det hade höjt SSL-tempen från ljummet till stekhett till kommande säsong.

Den återkomst som vi väntade två år på rann ut i sanden, men nu kan den komma med två års försenad leverans.

Hösten 2016 skulle ju bli Kim Nilssons återkomst till SSL, stjärnan som varit i Schweiz i dubbla säsonger och fyllt på pensionskontona skulle återigen förgylla svensk innebandy, fylla de där SSL-skorna som sportens ”poster boy” Niklas Jihde lämnat efter sig.

Nu blev det ju aldrig så.

Innan han hyrdes ut till Schweiz så skrev Kim Nilsson på ett livstidskontrakt - ja, så kallades det - med AIK som sträckte sig till 2021 och det var meningen att han skulle fullfölja det avtalet när han kom hem.

Åren i Schweiz skapade dock nya tankar, Kim Nilsson och hans familj ville hem till tryggheten i Kalmar och på Öland, och när väl Kalmarsund skramlat fram tillräckligt med pengar för att köpa loss hemmasonen så försvann också comebacken i SSL och omvandlades till allsvenskt spel.

Överlägset största affären

Hur mycket Kim Nilsson kostade att köpa har aldrig blivit officiellt, men enligt Sportbladets uppgifter landade prislappen på kring 1,5 miljoner kronor. Den överlägset största affären i svensk innebandy. En affär som fick den tidigare rekordsumman på en halv miljon kronor, som Storvreta betalade till Caperiotäby för att lösa Rasmus Sundstedt, att blekna i jämförelse.

Det kändes suspekt att Kim Nilsson skulle lalla runt i Allsvenskan.

Det gör det fortfarande.

Men nu är återkomsten till de stora scenerna nära och Kalmarsund är på väg att få avkastning på sin investering.

Kalmarsund var ett lag som harvade i botten av Allsvenskan innan Kim Nilsson kom dit men med honom - plus en och annan värvning till - så har man blivit ett topplag. Ifjol föll man mot blivande SSL-laget Örebro i kvalet, i år slog man ut stjärntäta Karlstad i första kvalrundan och nu står ”bara” överraskningslaget Salem i vägen för SSL-drömmen.

Salem vann den första kvalmatchen med osannolika 8–1, Kalmarsund vann den andra matchen med lika osannolika 9–0.

Räkna med att det blir en betydligt tajtare holmgång i den tredje och avgörande matchen.

Salem har sin charm.

En klubb som satsar på sina egna talanger, som satt en spelidé och kör på den fullt ut och som gjort en raketresa genom seriesystemen. Klubben är ett exempel att det går att lyckas med en tydlig identitet, trots att förutsättningarna runt omkring inte borde göra det möjligt att vara så nära SSL som man är.

Tvingas lämna kommunen

Samtidigt måste vi vara ärliga.

Salem är inte SSL-mässiga. Vid ett avancemang kommer man tvingas lämna sin kommun och lira någon annanstans eftersom det inte finns, och inte kommer byggas, någon SSL-godkänd arena. Det lutar åt hemmaspel i Södertälje trots att man ser sig som en Stockholmsklubb.

Jag ska inte hymla:

Jag vill se Kalmarsund i SSL.

Eller rättare sagt, jag vill se Kim Nilsson i SSL.

Det är enormt innebandyslöseri att han lirar i Allsvenskan.

Framtiden i innebandy tillhör dessutom klubbar som Kalmarsund. Klubbar ute i landet som är starka på sin ort, som har starkt publikunderlag, en bra hall och stöd från sponsorer. Precis som Mullsjö och Växjö, för att ta två exempel på klubbar som snabbt etablerat sig i toppen tack vare just de förutsättningarna.

Dessutom gör kommunen i Kalmar en storsatsning på en ny innebandyarena som kommer lyfta klubben ytterligare.

Där ligger stockholmsklubbar - läs: Salem - långt efter. Det är ingen tillfällighet att stockholmsklubbar rasat ur SSL senaste åren, att AIK gjorde det i år. Just nu kan man inte konkurrera med ”poplagen” ute i landet.

Ribbstolseran är över.

Det är förhoppningsvis inte Kim Nilsson-eran.

Stjärnan är en match från SSL.

Tar Kalmarsund klivet upp höjs SSL-temperaturen från ljummet till stekhett inför nästa säsong, enbart tack vare konungens återkomst.

Den återkomst vi väntat på blir förhoppningsvis bara två år försenad, men den som väntar på något gott...


Sportbladet visar den tredje och direkt avgörande matchen på lördag kl 15.00 mellan Salem–Kalmarsund för alla med Plus Premium.

avJonas Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM