Räddade matchboll och vann OS-debuten

SPORTBLADET

Li Fen: Jag är väldigt, väldigt lycklig

Foto: Li Fen.

RIO DE JANEIRO. En dröm följdes av en annan.

Li Fen fick spela OS – och lyckades vinna öppningsmatchen efter att ha räddat en matchboll.

– Jag är väldigt, väldigt lycklig, säger 39-åringen efter rysaren mot Barbora Balazova.

Li Fen kom till Sverige 2002 för att spela ligapingis för Karlskrona-klubben Lyckeby, mötte kärleken, gifte sig, bildade familj och slog ner bopålarna i Malmö.

Pingisproffset, som 1999 var nummer 16 på världsrankingen, hade alltid drömt om att få spela OS, och när hon 2012 blev svensk medborgare öppnades möjligheten.

Hon lyckades kvalificera sig till spelen i Rio de Janeiro och checkade in i OS-byn tidigare under veckan.

– Det är en stor dröm som går i uppfyllelse, sa den 39-åriga tvåbarnsmamman till Sportbladet.

OS-debuten blev en rysare

Men väl i OS-hagen handlade det mer om spänning än njutning. Li Fen, som är 43:a i världen, spelade inte sin bästa bordtennis och var riktigt illa ute mot Barbora Balazova, som återfinns på 69:e plats på rankingen. Slovakiskan hade en matchboll i sjätte set, men Li Fen räddades av nätkanten och lyckades vinna matchen med 4–3 (11–8, 6–11, 7–11, 11–8, 12–10).

– I avgörande set bytte jag taktik och höll bollen på hennes backhandsida. Hon hade en jättebra forehand och ”dödade” mig och kom tillbaka hela tiden. Jag var lite nervös i början av matchen, men efter ett tag hade jag bara tankarna på taktiken och tekniken, säger Li Fen.

Tvingades ta Voltaren

Matchen var en pärs även för förbundskapten Thomas von Scheele, som kastades mellan hopp och förtvivlan på en plaststol intill hagen.

– Eftersom jag har spelat själv vet jag att det kan bli på det här viset. Man är bra men när man blir nervös vill inte kroppen och huvudet göra samma saker. Samtidigt betyder en sådan här vinst mer än när allt flyter på, säger han.

Li Fen har ryggproblem och tog Voltaren före matchen. Hon fick magont av de starka värktabletterna och såg plågad ut när hon lämnade paviljong 3 på Riocentro.

– Jag fick ont i ryggen efter träningslägret i Portugal, där vi körde hårt, säger Li Fen, som också har haft problem med högerarmen.

Möter världsfemman Li Xiaoxia

I nästa match väntar tredjeseedade kinesiskan Li Xiaoxia, men Li Fen känner sig inte slagen på förhand.

– Allt kan hända, klargör hon.

Matilda Ekholm, det andra svenskhoppet i damsingeln, möter Kina-födda sydkoreanskan Jihee Jeon klockan 23.00, svensk tid.

I herrsingeln föll EM-bronsmedaljören Pär Gerell tungt mot hemmaspelaren Hugo Calderano. Den 20-årige brassen, som är uppvuxen i Rio de Janeiro, vann med 4–1 (13–11, 11–9, 11–7, 9–11, 13–11).

ARTIKELN HANDLAR OM

Li Fen

Sommar-OS