Sverige klart för kvarten i lagpingisen

avStefan Holm

SPORTBLADET

Körde över USA i öppningsmatchen

Foto: TT
Kristian Karlsson.

RIO DE JANEIRO. Medaljjakten har börjat.

Sverige inledde lagtävlingen i bordtennis med att köra över USA.

– 9–0 i set är lite bättre än vad vi trodde, säger Pär Gerell.

Foto: AFP
Pär Gerell.

Spelarna har respektingivande namn som Yijun Feng, Jha Kanak och Timothy Wang, men på något annat sätt skrämmer inte USA:s bordtennislandslag.

Sverige var som väntat klassen bättre och förlorade inte ett enda set i de tre matcherna.

Fick sig en lektion

Pär Gerell inledde mötet med att besegra Feng med 11–3, 11–6, 12–10).

– Jag gjorde ingen höjdarturnering i singel och ville in och vinna. Jag fick igång fötterna och forehanden satt, så det var skönt för egen del, säger Gerell.

Sedan klev Kristian Karlsson in i hagen i paviljong 3 på Riocentro för att ge Kanak en lektion i den konst som kallas bordtennis. 16-åringen bor och tränar i Halmstad, och tävlar för klubbens reservlag.

Därifrån till OS är steget väldigt stort, och det var uppenbart vid bord 2. Kristian vann i utklassningsstil, 11–6, 11–6, 11–5, och gav dubbelparet Mattias Karlsson/Gerell chansen att avgöra lagmatchen.

Tuffare kvartsfinal

Det är klart att de tog den. USA, som ställde upp med Wang/Kanak, bjöds aldrig in i matchen, som slutade 11–5, 11–9, 11–8.

Det blir betydligt tuffare i kvartsfinalen, där Sydkorea står för motståndet. Matchen spelas på söndag klockan 15.00, svensk tid.

– Sydkorea är helt klart favoriter, men vi har en helt okej chans. Det ska bli en rolig match att spela, säger Pär Gerell.

ARTIKELN HANDLAR OM