”Självgoda svenskar avslöjade i rapport”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Norska attacken: Betydligt värre med svenskarna

Foto: TT

”Chockrapport om blodpass: Självgoda svenskar avslöjade”.

Så lyder rubriken på den senaste krönikan av Esten O. Säther i norska Dagbladet.

Där menar norrmannen att Norge borde frias från alla misstankar och systematisk dopning och att det istället är Sverige som har många frågor att svara på.

Efter Martin Johnsrud Sundbys avstängning och Therese Johaugs positiva dopningsprov har norsk skidsport en trovärdighetskris – inte minst i Sverige. I en Inizio-undersökning som Aftonbladet genomförde i slutet av oktober svarade 41 procent av svenskarna att de tror att Norge sysslar med systematisk dopning.

”Tio år efter Norge”

Det är mot bakgrund av de siffrorna och ifrågasättanden från svenska ledare kring Norges antidopningsarbete som Esten O. Säther reagerar. Dagbladets krönikör menar att den rapport som Internationella antidopningsbyrån Wada släppte i veckan helt borde fria Norge från misstankarna och att frågorna istället borde riktas mot Sverige.

”Säsong efter säsong har svenska antidopningsmyndigheter saknat översikt över sina utövare i den dopninsangripna längdskidåkningen. Den mest effektiva kontrollen mot Epo-fusk bland uthållighetsidrottare började inte i Sverige förrän vid Sotji-OS 2014; alltså tio år efter att den systematiska övervakningen inleddes i Norge”, skriver Esten O. Säther.

”Bristande kontroll”

Norge började med biologiska pass, som övervakar åkarnas blodvärden över tid, för alla sina längdskidåkare som första nation i världen redan 2004. Sverige inledde enligt krönikören samma arbete först 2014 och saknar därför också historiska jämförelser för att systemet, som anses vara det mest slagkraftiga för att upptäcka bloddopning, ännu ska vara effektivt.

”Samtidigt som 41 procent av svenskarna menade att det förekom systematisk doping i norsk längdskidåkning i en undersökning i höstas frikänner alltså blodtesterna det norska längdlandslaget från sådana misstankar. Då är det betydligt värre med svenskarnas egna åkare”, skriver Esten O. Säther och fortsätter genom att bemöta svenska Riksidrottsförbundets antidopningschef Matt Richardsons kritik i Expressen mot de långa uppehållen mellan de norska testerna:

”Det mest överraskande borde vara den bristande kontrollen över deras egna åkare”.

Esten O. Säther understryker att han tror att Sverige är en lika ren nation som Norge men att misstänkliggörandet mot rena nationer hindrar kampen mot de riktiga fuskarna. 

Publicerad:

LÄS VIDARE