Här är det kört, Calle Halfvarsson...

Foto: SVT.se/sport
SPORTBLADET

Lillehammer/Stockholm Calle Halfvarsson ledde storstilat i tio kilometern men tappade sedan orken och blev femma.

Norska TV2 jämför raset med Jörgen Brinks i VM 2001, men så långt vill inte Calle sträcka sig.

– Hade jag gjort en Jörgen Brink vet jag inte hur fort jag hade åkt, säger Calle Halfvarsson som hade problem med fästet.

Det var Calle Halfvarsson mot klungan.

Svenskens segrar i fredagens sprint och lördagens skejtlopp gav ett försprång på omkring 45 sekunder till de norska toppnamnen i dagens jaktstart över 15 kilometer klassiskt.

Calle höll undan i sex-sju kilometer. Men när han väl tappade kraft och fäste rasade det fort.

"Jagande ulvar bakom"

Efter nio kilometer började svensken se sig om och såg ut att skaka på huvudet, till synes medveten om att han höll på att bli ikapphunnen.

Kört alltså?

Nej, 27-åringen från Sågmyra var visserligen chanslös på segern som Martin Johnsrud Sundby tog. Men ett par kilometers klungtur gav nya krafter, så han slet sig i mål som femma, ett par tiondelar före Marcus Hellner.

– Vi måste vara ärliga och säga att vi har jagande vargar som är världens bästa skidåkare bakom. Vi visste att det skulle bli tufft. Det är inte bara att hålla undan 40 sekunder från de där när de kan hjälpas åt att jaga bakom, säger tränaren Ola Ravald.

"Han syr ihop det"

Man hörde på sekonderingen att ni sa ”fokusera framåt”!

– Ja, han började titta för mycket bakåt. Då hade han ändå haft som mål att han skulle titta framåt. Men så är det. Det är en läropeng.

Hur är han formmässigt?

– Jag tror snarare att han är lite sliten. Det är mycket saker runtomring som kostar. Han är inte van vid de situationerna. Jag tycker ändå att det är bra, det han gör. Han syr ihop det. Jag var rädd att han skulle sjunka igenom ännu mer.

Norska TV2 beskriver i en artikel att tankarna for till Jörgen Brinks stafettsträcka 2001, då han gick in i väggen och tappade ett svenskt VM-guld. Själv är Halfvarsson besviken, men håller inte helt med om jämförelsen.

– Så illa tror jag inte riktigt att det var. Men de tar in mycket tid. Jag vet inte om det var 40 sekunder ett tag. Det är surt, men Jörgen Brink var på ett mästerskap, säger han.

Dessutom fanns det en faktor som påverkade Calle Halfvarssons möjlighet att taktiskt genomföra loppet som han ville.

Något som konkurrenterna upptäckte.

– Calle satte upp en hög fart, men efter fem-sju kilometer såg vi att han inte hade bra fäste, säger Martin Johnsrud Sundby.

Efter loppet berättade Calle Halfvarsson om den sena valladramatiken.

– Vi fick inte riktigt till fästet direkt och då skulle vi byta. Men sen hann jag inte prova före start. Det är jag själv som tar beslutet. Det är som det är nu. Det var en lite miss där. Man kan aldrig veta om det gått bättre annars, men jag vet att jag varit stark i helgen och det är lite synd att man missar där då, säger Calle Halfvarsson.

I världscupen tappar Halfvarsson (316 poäng) sin förstaplats till Sundby (350).