– Det har varit en gråzon innan

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Svenska åkarna välkomnar förbudet

Foto: TT

Den senaste tidens dopningsdebatt påverkar även de alpina åkarna.

Inför säsongen har Fis förbjudit syrgasmaskerna som bland annat användes under VM senast och de svenska åkarna har blivit extra uppmärksamma på vad de stoppar i sig.

– Man ju lite orolig för domen är ju inte nådig när den kommer, säger Matts Olsson.

Sedan Therese Joahug testat positivt för anabola steroiden clostebol har dopning varit det stora samtalsämnet inom längdsporten.

Men de senaste tidens händelser har även påverkat de alpina åkarna.

– Det är klart att det påverkar. Jag blir chockad själv. Det är en väldigt känslig fråga, men jag tycker att det är skönt att hålla på med en idrott som är relativt förskonad från det där, säger André Myhrer.

Extra vaksamma

– Det är klart att man funderar mycket på det. Det är samma för oss, man vill absolut inte vara nära ett preparat som är förbjuden men vår sport är lite mer skonad på det viset. Men det gäller att hålla koll på det man stoppar i sig. Jag dubbelkollar alltid, säger Frida Hansdotter.

Alla åkare som Sportbladet pratar med är extra vaksamma efter den senaste tidens händelser.

– När jag lämnar ett dopningprov eller testar mig, det går inte att komma ifrån att man är lite nervös innan man ser att allt är grönt och det har ju inget att göra med att man försöker att fiffla utan det är för att jag till exempel tar vanliga kosttillskott och man räknar ju med bra grejer. Men när man ser sådant här, att det är så lätt att det kan bli något blir man ju lite orolig för domen är ju inte nådig när den kommer, säger Matts Olsson.

”Brukar andas vanlig luft”

Under VM i Vail och Beaver Creek använde tyska åkare, bland annat silvermedaljören i slalom Fritz Dopfer, syrgas innan start vilket kritiserades av bland annat SVT:s expert Pernilla Wiberg. Internationella skidförbundet Fis har inför den här säsongen förbjudit dessa.

– Jag tycker att det är bra. Det har varit en gråzon innan, det har varit okej men ändå inte okej. I Vail på VM satt många med syrgas. Det ska vara enklare regler, säger Mattias Hargin.

Myhrer håller med.

– Att ta med sig syrgastuber upp i backen känns lite överkurs. Men det var ju inte förbjudet förut så då är det ju fine. Men någonstans kan jag väl känna att man kan hålla det på något slags nivå. Man kommer alltid att försöka tänja på gränserna, men det känns bra att hålla på med en sport där det kanske inte är där det avgörs, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig använt syrgas. Jag brukar andas vanligt luft, den finns ju här också.

ARTIKELN HANDLAR OM