Världstvåan Sagnia missar VM-pallen

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

BIRMINGHAM. Det blev ingen medalj för världstvåan Khaddi Sagnia i inne-VM.

Efter en bra start 6.64, slocknade hon helt och blev sexa till slut.

– Jag hade inte det lilla extra idag, men det är väl så livet är ibland, säger Khaddi.

Khaddi visade direkt att hon blivit en helt annan längdhoppare med sina 6.64 i första omgången.

Snabbare, kraftfullare, självsäkrare.

Ett bra hopp som direkt garanterade en plats bland de åtta som skulle få hoppa vidare.

Då hade hon dessutom sjutton centimeter kvar på plankan.

Vad ingen visste då var att den bilden ljög och att det skulle bli hennes längsta hopp i tävlingen.

– Ja, det första hoppet var okay, men jag kände mig väldigt trött idag, säger Khaddi.

– Du måste springa på här och vara pigg för att kunna hoppa långt. Du måste verkligen jobba med banan, för gör du inte det jobbar inte banan med dig. Det var väl det som hände idag.

Khaddi var ändå samlad efteråt. Hon hade på känn att det skulle bli en tung dag.

– Ja, jag kände mig trött redan på inhoppningen. Jag kan bara skylla på mig själv. Trots allt har jag gjort en bra säsong. Det är bara gå vidare så blir det längre och längre senare. Man kan inte alltid vara pigg.

Det märktes direkt att det skulle bli en tuff längdfinal, då serbiskan Ivana Spanovic hoppade 6.89 i första omgången, bara fyra centimeter från sitt världsårsbästa.

Personligt rekord

Amerikanskan Quanesha Bruks satte personligt rekord med 6.81 i samma omgång och tyskan Sosthene Moguenara-Taroum hoppade årsbästa med 6.85 i andra omgången.

Efter tredje omgången, då bara åtta tjejer fick hoppa vidare, var Khaddi nedpetad till en femteplats efter ett övertramp och ett mindre bra hopp på 6.40.

I femte omgången hade hon en sista chans att hoppa upp sig bland de fyra bästa som får hoppa sjätte och sista omgången i innemästerskapen.

Då hade amerikanskan Brittney Reese tagit över ledningen, bara för att bli nedpetad igen av den fantastiska Spanovic som hoppade 6.96 i fjärde omgången. Och Khaddi hade sjunkit till en sjätteplats, då tyskan Milaiko Mihambo tangerat hennes 6.64, men var före på grund av ett bättre andrahopp.

Sista försöket det sämsta

Det krävdes 6.82 för att ta sig vidare till sjätte omgången, men Khaddis sista försök blev hennes sämsta. Hon missade plankan helt och avbröt hoppet.

Khaddi hade väckt medaljdrömmar efter ett personligt och tangerat svenskt rekord med 6.92 vid en gala i Glasgow bara en vecka innan VM-starten.

Men det var hon inte i närheten av när det verkligen gällde.

Hennes näst bästa hopp blev måttliga 6.45 och serien 6.64-X-6.40–6.45 och 6.23 i sista hoppet hon avbröt men som mättes ändå.

Ivana Spanovics 6,93 räckte till slut till VM-guld.

Amerikanskan Brittney Reese tog silvret med sina 6,89 och tyskan Sosthene Moguenera-Taroum bronset med ett hopp på 6.85.

ARTIKELN HANDLAR OM