Visades ut – några dagar före premiären

SPORTBLADET

Tre dagar före handbollspremiären kom chockbeskedet.

Nemanja Cvetinovic – som har bott i Sverige i flera år – tvingades lämna landet.

– Det har varit en väldigt jobbig tid för Nemanja som fick tre veckor på sig att lämna landet, säger Alexander Blad, sportsligt ansvarig i Amo handboll, till barometern.se.

Nemanja Cvetinovic, 32, flyttade till Lund och H43 för drygt fyra år sen. Vänstersexan, som har representerat Röda Stjärnan, gick sedan vidare till Alstermo (Amo handboll) och har spelat i allsvenskan de senaste åren.

”Tre veckor på sig att lämna landet”

Men han har missat de två första omgångarna den här säsongen. Tre dagar före seriepremiären fick han ett besked från Migrationsverket – han måste lämna landet.

– Det är de nya reglerna som ligger bakom detta utvisningsbeslut och det har varit en väldigt jobbig tid för Nemanja som fick tre veckor på sig att lämna landet, säger Alexander Blad i Amo handboll.

Om du har varit bosatt i Sverige i fem år eller mer så har du möjlighet att ansöka om svenskt medborgarskap. Det saknades några månader för Cvetinovic.

– Men han ska tillbaka. Vi kommer att ta hit Nemanja igen på artistskatt i sex månader och vad vi har hört så får han då räkna ihop den totala tiden som han bott i Sverige. Det skulle betydda att Nemanja senare kan söka svenskt medborgarskap och stanna här, säger Alexander Blad.

”Investerat sitt liv här”

Cvetinovic, som är utbildad lärare och jobbat på en skola i Alstermo, är för tillfället i Belgrad hos sin flickvän.

– Det är många yngre som talar serbokroatiska här och då har han kunnat hjälpa till med att tolka till svenska. Sedan är han ungdomstränare åt oss och en fantastisk person som investerat sitt liv här för att bo kvar här även i framtiden, säger Blad.

Amo handboll har inlett allsvenskan med en vinst och en förlust.

ARTIKELN HANDLAR OM

H43 Lund

Handboll