Alfelt: Ett MFF utan HIF är inte riktigt helt

SPORTBLADET

MALMÖ. Man kan tycka att klara guldmedaljören MFF inte har något att spela för i de två matcher som återstår i allsvenskan.

Det har man. Man har HIF att spela för.

Som all antagonism inom fotbollen handlar det om hatkärlek. Ett MFF utan HIF är inte riktigt helt.

Foto: BILDBYRÅN

Jag frågade runt bland MFF:arna när de firades av sina supportrar en andra kväll i följd och fick de förväntade svaren även av de som fostrats tidigt i den blåa dressen med allt vad det betytt i relationen till ”fienden”.

Ett tag fyra Skånelag

Veteranen Markus Rosenberg skämtade om att han kunde tänkt annorlunda ifall HIF varit ett konstgräslag, de äldre spelarna hatar verkligen plasten.

Säkert finns det en del hardcorefans som helst ser Helsingborgslaget rasa genom seriesystemet men för spelarna handlar det om att ha två kittlande testosteronstinna fajter mot en motståndare i de enda derbyn MFF får spela nu för tiden.

I många år var Landskrona den stora derbymotståndaren när HIF var nere och valsade lågt i seriesystemet. Sen kom Trelleborg upp och gjorde det förvånansvärt bra i många år. Ett tag hade vi fyra Skånelag och derbyn var och varannan vecka.

Befängd tanke

Nu är HIF den stora motståndaren för MFF. Matcherna som både spelare och fans kollar upp datumen för redan när spelordningen fastställts.

Att tro att MFF-spelare på söndag inte ska göra sitt bästa för att slå Gefle är befängt. En sån osportslighet finns inte någon professionell fotbollsspelares tankevärld. Skulle man bidra till att få ut HIF gör man ju dessutom sin egen upplevelse tråkigare.