Norge: ”Känner att vi är pressade nu”

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Stjärnorna svarar på kritiken från skidvärlden

Foto: TT

VAL SENALES, ITALIEN. De rödklädda hjältarna har blivit skidvärldens fiende.

Över ett par veckor har de norska åkarna märkt hur de blivit misstänkliggjorda och anklagade.

– Det är som att vara allvarligt skadad. Det är inget du väljer, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Alla dömande blickar är riktade åt samma håll. Sedan det blivit känt att båda de regerande världscupsvinnarna Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug har brutit mot dopningsreglerna har kritiken vällt in från tränare i Ryssland, forskare i Sverige samt åkare i Polen och Finland. Allt förstärks av vittnesmålen om att det norska landslaget har ordinerat friska åkare astmamedicin.

Under måndagen öppnade Norges läger portarna för pressen. På en veranda under en glaciär i norra Italien pratade de om sitt försämrade rykte.

– Det är speciella dagar, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Hur känns det att ha blivit skidåkningens bad boys?

– Speciellt. Jag försöker förklara att Martins ärende inte har med dopning att göra, men når man inte ut med budskapet blir det stämplat som en dopningssak. Så är det att leva med längdskidor. Nationalsporten. Hade det varit vilken annan idrott som helst i Norge hade det bara varit en notis, kanske inte ens det.

”Som alla andra”

Vad skulle du säga till de svenskar som säger att Norge är ett fuskland?

– Då säger jag att vi inte fuskar i norsk längdsport, men att vi begår fel som alla andra.

Ni är hårt pressade, ändå verkar det vara avspänd stämning här.

– Ja. Det är för att vi vet att vi inte fuskar.

Ett par meter bort sitter Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hon är nära vän med Therese Johaug, som är avstängd i väntan på dom för sitt bruk av en salva innehållande anabola steroider.

Jacobsen berättar att försöken att trösta Johaug inte riktigt biter.

– Det är inte lätt för henne. Det har nog alla förstått. Vi väninnor måste stötta henne så gott vi kan. Jag tror inte att det hjälper så mycket, men när det är en människa jag tycker om kommer jag inte ge mig med mina positiva och uppmuntrande ord även om jag ser att de inte når in. Det är en väldigt tung period för henne.

Verkar hon ha svårt att ta in allt?

– Hon får svara på det, men jag försöker göra en insats för henne och Fredrik (Bendiksen, läkare). De är människor jag bryr mig om. Några gånger är det viktigare än vad vi kan prestera i spåren.

Hur mår norsk skidåkning?

– Vi är pressade, självklart, men det enda åkare och stötteapparaten kan göra är ett bra jobb som vi kan stå för.

I Sverige har inställningen mot er förändrats.

– Jag har märkt det.

Hur är det att ses som de skumma?

– Det hade jag inte valt att bli. Det är som att vara allvarligt skadad. Det är inget du väljer, men när du väl är det måste du bara stå still. Ta en dag i taget. Göra så gott vi kan och tro på att det ordnar sig till slut.

”Det är bara fakta”

Om du vinner VC-premiären i Kuusamo skulle en del folk i Sverige säkert tänka ”hon är en norsk, är det inte något sorts fusk då?”.

– Ja, sådan är situationen som jag har blivit satt i. Men jag tror inte det blir bättre om jag klagar, det är bara fakta. Och i den här situationen måste jag tro att med tiden kommer folk också ha tillit till att om jag vinner ett skidlopp är det för att jag har tränat bra och hårt. Det tar tid att bygga tillit och det är jag och de andra tjejerna införstådda i. Men vi kommer inte förbereda oss sämre för att inte vinna. Det strider mot vår ideologi. Gnistan jag har som toppidrottare är att alltid försöka göra mitt bästa och jag kommer inte dämpa den för att slippa vinna, för att slippa svara för mig.

Marit Björgen övervägde att sluta med skidor efter att Johaugs positiva prov blivit känt. Efter att ha varit mammaledig förra säsongen är hon nu tillbaka på träningsläger, vilket har varit en skön paus från processen som pågår mot hennes landslagskollega och vän.

– Jag tror att det var bra för oss att komma ner och in i samlingsfokus igen. Träna och göra det vi ska göra.

Du är kanske den största symbolen för norsk skidåkning. Hur känns det att vara inne i det här?

– Jag måste säga att det har varit tufft, men det tuffaste är att se hur förjävligt Therese har det.

Upplever du att kritiken mot norsk skidåkning har något att göra med avundsjuka?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi har varit så enormt bra, det hivar bensin på bålet för många. Så är det. Vi har gjort grova fel, så vi måste stå samlade, göra allt bättre och vara mer observanta. Noga granska vad vi stoppar i oss.