Klart: Alshammar gör sitt sjätte OS

avMartin Tolén, Rasmus Senator

Glädjebeskedet: ”Jag är jättenöjd med att vara med”

Foto: Bildbyrån

Det blir ett sjätte OS för Therese Alshammar.

I dag kvitterade hon ut OS-biljetten efter jätteloppet för två veckor sedan.

– Det är superroligt, jag är jätteglad säger Alshammar till Sportbladet.

Sommaren 1996 gjorde Therese Alshammar OS-debut.

20 år senare är hon nu – äntligen – klar för sitt sjätte olympiska spel.

Den 8:e juni slog hon till med sin snabbaste tid på 50 frisim på fyra år med 24,75 i franska Canet och i dag gav Sveriges olympiska kommitté (SOK) 38-åringen biljetten till Rio de Janeiro.

– Jag hade såklart hoppats på det och jag är jättenöjd med att vara med. När jag fick tävla lite mer hittade jag en bra simning och gjorde ett bra jobb jag var nöjd med, säger Alshammar.

Siktar på toppform i augusti

Hon är uttagen till favoritdistansen 50 meter fritt.

Alshammar hoppas även kunna kapa tiden från Canet ytterligare fram till det att OS startar i augusti.

– Just nu känns det jättebra. Jag har kunnat träna på bra och känner mig nöjd med sommaren. Jag kör några tävlingar till och hoppas jag kan vara i väldigt bra form i augusti.

Och Alshammars målsättning är högt lagd.

– Jag har massor med mål, men att gå framåt är ett av de som driver mig mest. Jag hoppas jag kan komma i bättre fysisk form och sätta detaljerna i ett finallopp, säger Alshammar.

”Hoppas göra mitt snabbaste lopp i finalen”

Therese Alshammar tävlar på nytt redan i helgen och har ett flertal andra tävlingar planerade innan avresan till Rio i augusti.

Vad tror du om medaljchanserna?

– Det får man se, jag har haft scenarion där jag har varit i mitt livs form och sedan blivit skadad två veckor innan. Jag har inga förväntningar på att ta medalj utan jag har lärt mig att göra mitt bästa och att den som förvaltar loppet och tekniken under dagen bäst har störst chans på medalj. Jag hoppas göra mitt snabbaste lopp i finalen. Nu försöker jag jobba på mina styrkor och utveckla dem så får vi se, säger Alshammar.

ARTIKELN HANDLAR OM