Beskyddas av militärvakter

SPORTBLADET

”Hade Jason Bourne varit polis hade han platsat i det här gänget”

Foto: Pontus Orre
Här leds Sara Algotsson Ostholts häst Reality i väg mot de skyddade stallarna. Byggnaderna bevakas av tungt beväpnade militärvakter.

Arrangörerna fruktar att någon ska ta sig in i stallarna och droga OS-hästarna.

Därför skyddas de av en elitstyrka militärer vars like landslaget aldrig varit med om.

– Hade Jason Bourne varit polis hade han platsat i det där gänget, säger landslagets veterinär Lisa Lidbeck.

Foto: Pontus Orre
Sara Algotsson Ostholt

Mer än 200 hästar från 43 länder kommer att tävla i OS tre discipliner dressyr, hoppning och fälttävlan. Tolv är svenska, däribland Malin Baryard-Johnssons Cue Channa, Rolf-Göran Bengtssons Unita och Sara Algotsson Ostholts Reality.

Medan de mänskliga idrottarna håller till i OS-byn bor världens bästa hästar utanför centrala Rio, på ett militärområde i Diodoro. Säkerheten runt dem är rigorös. Svenskarna är vana vid vakter och hälsokontroller på internationella tävlingar, men vidden av arrangörernas beskydd förstod de först när de nådde flygplatsen i Rio de Janeiro.

”Var ganska häftigt”

– De hade speciella lastbilar som hästarna åkte i. Runt oss körde en elitstyrka som är vana att bevaka presidenter: sex piketer och motorcyklar av den värsta sorten som blåste runt oss i 200 kilometer i timmen. De stängde av alla vägar så att vi inte skulle behöva stanna någonstans. Det var ganska häftigt, säger landslagets veterinär Lisa Lidbeck.

Ute vid stallarna reser sig höga stängsel med taggtråd. Men det räcker inte att passera dem för att få tillträde till hästarna. Lisa Lidbeck berättar att hon har 450 meter mellan boendet och de svenska hästarna men ändå behöver passera fem nivåer av säkerhet varje gång hon ska ner till dem.

Vakter med kpistar

– Direkt står en militärvakt med kulspruta och allt. 100 meter senare är nästa vakt med samma mundering. Nere mot stallet kommer ytterligare kpistar och så fyra nya vakter inne i stallet. Sedan, när du har desinficerat händerna, står obeväpnade stewardar som kollar pass och ackreditering, säger veterinären.

Så vad är det man oroas över?

Det enkla svaret är att hundratals hästar värda miljontals kronor vardera är stöldbegärliga. Men Lisa Lidbeck lyfter fram en annan hotbild.

– Man pratar om biosäkerhet. Hästarna är kontrollerade med hälsopapper på korsen och tvären, de är provtagna för sjukdomar och vaccinerade, men du måste ha säkerhet så att ingen smugglas in och ger dem otillåtna substanser.

Har det hänt tidigare?

– Det finns de som påstår att hästarna har blivit saboterade, att någon har stuckit till en häst något som ska få dem att testa positivt för dopning. Det behöver inte vara anabola. Det räcker med en alvedon för hästarna får inte tävla på smärtstillande.

ARTIKELN HANDLAR OM