Stortrivs i rollen som lagkapten

SPORTBLADET

Ajdarevic: ”Jag har aldrig rövslickat, och kommer aldrig rövslicka”

Manaus. Han är äldst, mest erfaren och bär kaptensbindeln med stolthet.

Han ska gjuta mod i det svenska herrlandslaget.

– Är du emot mig så är du emot mig, men är du med mig så kommer jag göra allt för att lyfta dig, säger Astrit Ajdarevic.

Vid midnatt är det dags. Då sparkar det svenska landslaget igång herrturneringen i OS. Laget leds av Astrit Ajdarevic.

Det märks att 26-åringen trivs med att vara kapten, både på fotbollsplanen och med media.

”Jag är själv en clown”

– Det är en stor ära självklart. Jag känner att jag kan klara av det på ett jävligt bra sätt med tanke på att jag har väldigt mycket erfarenhet. Håkan (Ericson) känner till mig sen innan och vet att han får ut mycket av mig när jag är som bäst, jag tror att han har tagit med sig det när han tog beslutet. Sedan har jag fått höra från mycket folk här att det var rätt beslut, säger Ajdarevic.

– Folk vet vad jag går för, folk vet vilken karaktär jag är, folk vet att jag alltid vill vinna, folk vet att jag hatar förlora på träningar. Jag kan mixa upp det också, för jag är själv en clown. Men bara för att jag är kapten betyder det inte att jag inte behöver någon hjälp, jag behöver allas hjälp. Jag är inte perfekt, men jag försöker göra så mycket som möjligt så bra som möjligt.

”Jag har torterat vissa”

Han har spelat mot flera av spelarna i allsvenskan. Han menar att de har fått en annan bild av honom.

– Jag är ingen lätt människa att ha att göra med på planen, på riktigt har jag två personligheter. Det är många som inte gillar mig på planen, sedan när de träffar mig utanför så är det ”fan vad sjukt, det trodde jag inte”: Jag har torterat vissa av de som är här, det är nästan synd om dem. Jag har gått in i deras huvud och de har nästan börjat gråta. Sedan träffar de mig här och tycker jag är en skön snubbe. Är du emot mig är du emot mig, är du med mig så kommer jag göra allt för att lyfta dig.

– Jag gillar tugget, det är det bästa jag vet. Jag gillar det där när de tror att de har mig i sin hand – men så slank jag bort. Så gör jag ett mål, och så ”hej då”.

Ajdarevic tar kommandot

Inför varje match – när de formar ringen – är det Ajdarevic som tar kommandot och pratar. Men han låter alltid alla säga sitt, om man har en åsikt.

Han ser OS-turneringen, som startar i natt mot Colombia, som en chans man sällan får. Därför betyder den mycket.

– Jag har sagt till gubbarna att jag kommer göra allt för att göra dem bättre, de måste göra allt för att göra mig bättre. Det är så vi kommer lyckas. De som är här är förtjänta av att vara här. Bara för att det har funnits många nej så betyder inte det att de hade varit uttagna till den här truppen, säger Ajdarevic.

– Du kanske bara får en chans, utnyttja den till max. Spring tills du inte orkar mer, dö för ditt lag. Är du trött - gå ut. Låt någon annan göra jobbet. Jag ser inga hinder här.

Bästa beslutet i karriären

26-åringen lämnade Örebro SK 2010. Men han flyttade tillbaka 2015. Det var hans bästa beslut i fotbollskarriären. Han har haft en fin tid i ÖSK och är i Brasilien med gott om självförtroende.

– Vi spelar en fotboll som gynnar mig, jag får vara mig själv. Vi har en väldigt bra grupp. Folk spelar som de kan, inte som de vill.

Hur mycket har du kvar i dig?

– Man har alltid mer. Men återigen, jag är väldigt beroende av andra. Självklart kan jag vinna en match på egen hand, men spelar vi på ett sätt som passar mig så tror jag att jag lyckas nio gånger av tio i olika lag. Det är därför jag inte har någon stress att byta lag, jag känner harmoni. Ska jag byta till en annan klubb så ska det vara något som gynnar mig och liknar det vi håller på med nu.

– Jag har fått en roll i defensiven där jag rör mig över stora ytor. Jag tror inte många som jag rör sig på det sättet, jag är 192 och väger 90 kg. Jag kan fortsätta göra grejer mycket bättre och det kommer jag att göra. Jag har några år kvar, det kommer bara bli bättre.

”Hade kunnat byta klubb 30 gånger”

Du ville spela EM i somras. Är OS viktigt för att du ska komma med i seniorlandslaget eller för att du vill vidare i klubbkarriären?

– Nej, jag hade kunnat byta klubb 30 gånger från Örebro fram till nu. Jag hade kunnat tjänar pengar i Ryssland, hade kunnat gå till Kina också. Tro mig, jag har tackat nej till sådana erbjudande. Om jag ska gå till Kina så ska någon säga till mig ”Vet du vad Astrit, du får vara dig själv, vi vill inte att du ska komma hit och vara en dribbler. Vi vill ha dina passningskvalité, vi vill ha ditt tänk och din kroppsbyggnad”. Då kommer jag om det funkar med det personliga livet.

– Alla vill ha mer pengar, men jag behöver inte jaga dem. Jag har spelat nio år utomlands, jag har ingen stress längre, jag prioriterar livet utanför fotbollen. Förr var det fotboll, fotboll - men så är det inte längre.

Varför har du förändrats?

– Det är så mycket som har hänt under fem-sex år då jag har mist folk som har stått mig nära, de har drabbats av sjukdomar. Jag känner inte att jag behöver stressa för att tjäna pengar för att överleva. Pengar är papper, förstår du? Jag har…jag har. Om någon nära får cancer – hoppas aldrig det händer – så är de pengarna du har till ingen nytta alls. Jag mår bra, mina nära och kära mår bra, jag har aldrig mått bättre, jag är i ett lyckligt förhållande. Allt flyter på.

Hur jobbigt var det under de fem-sex åren?

– Allting hände så fort. Det tog kål på mig. Det kanske inte syntes eftersom jag inte är någon människa som visar så mycket. Men jag svalde väldigt mycket och det var det värsta jag kunde göra. Det var under perioder när jag spelade i allsvenskan och utomlands. Jag kunde inte koncentrera mig på rätt saker, jag slarvade och gjorde mig inte rättvisa. Jag trodde jag kunde hantera det, men jag var bara människa.

– Jag kanske ser hård ut på planen, gestikulerar och skriker. Utanför är jag väldigt jordnära där mina nära och kära betyder mest. Händer det dem något så faller jag.

”Kommer aldrig rövslicka”

Han känner ingen stress över att komma med i det blågula seniorlandslaget under Janne Anderssons ledning.

– Om det är meningen att jag ska spela i A-landslaget så kommer jag göra det. Jag kommer aldrig försöka tvinga fram det. Om mina kvalitéer behövs - de kan mitt nummer. Om du känner att du behöver min karaktär eller kvalitéer - ring mig. Det är inget jag kommer tänka på, men något jag kanske drömmer om.

– Jag kommer inte älta det, så funkar inte jag. Jag har aldrig rövslickat, och kommer aldrig rövslicka. Det har varit mitt motto sen dag ett. Jag ska inte lyckas för att jag är snäll eller för att jag rövslickat någon tränare. Jag har lyckats för att mina kvalitéer lyser igenom. Vill du ha mina kvalitéer så kommer jag.

Vid midnatt hoppas han att hans kvalitéer kommer till sin rätt mot Colombia.

– Vi är inte här som turister. Colombia vet inte mycket om oss, men vi vet mycket om dem, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM