Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Jag vill inte se henne i OS

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vore jag SOK skulle jag säga nej av etiska skäl”

Foto: Jimmy Wixtröm
Abeba Aregawi är nu aktuell för att åka till OS.

Abeba Aregawi är fri att tävla igen och det var väl ungefär det sista Svenska Friidrottsförbundet och SOK ville ha i knät en månad före OS.

Nu frias hon av Riksidrottsförbundets Dopningkommission, då WADA sänkt gränsvärdet för det förbjudna meldonium i kroppen.

Hon har dopat sig, men ändå inte.

Men jag vill inte se Abeba Aregawi i OS.

Det finns fortfarande så många frågetecken och turer kring Aregawi att jag är övertygad om att hon bara skulle bli en belastning för den svenska OS-truppen i det här läget.

Det blir för tidigt. För tätt inpå.

Jag tror också att de flesta svenska friidrottare fortfarande anser att hon är moraliskt skyldig och ett störningsmoment i OS.

Jag är inte förvånad att två gamla stjärnor som Kajsa Bergqvist och Stefan Holm är inne på samma linje.

De speglar vad de aktiva känner.

Även om Abeba Aregawi inte blev fälld, så har hon rört sig i ett gränsland som knappast överensstämmer med Friidrottsförbundets antidopningpolicy. Samma gränsland som framförallt befolkats av det just nu avstängda Ryssland.

Vilken frisk idrottare stoppar i sig en hjärtmedicin, i första hand avsedd för att öka genomblödningen av hjärtmuskeln efter infarkter?

Redan där är en gräns passerad.

SOK har sista ordet

Det är internationella dopningbyrån Wada som velat i den här frågan och svängt fram och tillbaka. De har ställt till med en riktigt soppa, som inte hade riktlinjerna klara redan från dag ett. Det är ett gigantiskt fiasko.

Först nu har de kommit fram till ett gränsvärde för detta meldonium.

Abeba Aregawi gick under den gränsen, men ändå över en annan.

Hon är fri att tävla igen - men får hon?

Jag tycker att förbundskapten Karin Torneklint lagt sig platt i det fallet och även hennes tidigare klubb Hammarby, som nu har allvarliga planer på att stötta Aregawi igen.

Men det är SOK som har sista ordet i den här frågan, om nu Svenska Friidrottsförbundet väljer att nominera henne till OS i Rio.

Det går ju att hävda etiska skäl till att inte låta henne tävla, vilket ansvariga Peter Reinebo redan gjort.

Att hon inte levt upp till den etik man kan kräva av svenska OS-resenärer. Vem tar en hjärtmedicin som anses prestationshöjande?

Dessutom har vi hela härvan kring hennes giftermål och skilsmässa och hennes skatteflykt. När hon skulle bli svensk medborgare hävdade hon att hon bodde i Sverige, men när det var dags att skatta för miljoninkomsterna hade hon knappt satt sin fot här.

Allt avslöjat i Aregawis egen dialog med Migrations- och Skatteverk. Det har varit en enda härva av lögner.

Nej, vore jag SOK skulle jag säga nej av etiska skäl. Om nu inte friidrottsförbundet gör det.

Dessutom:

Jag vet att Aregawi tränat på hemma i Etiopien under den tid som utredningen pågått, men hon har inte gjort en enda tävling 2016. Ingen vet var hon står. Därför ser jag det som självklart att hon måste göra åtminstone en tävling för att visa att hon är i tillräckligt bra form för att åka till Rio. Det måste vara ett minimikrav. Om det nu går så långt.

Själv säger hon till Svt att hon vill till OS.

Det kan jag förstå.

Men jag tror inte det är många som vill se henne där, tyvärr.

Ljög för mycket för agenten

Hon har inte ens någon agent längre, då holländaren Jos Hermens valt att bryta med henne. Inte på grund dopningmisstankarna, utan för att hon enligt Hermens ljugit för mycket även för honom genom åren.

Abeba Aregawi hävdade även sin oskuld när a-provet var positivt, men när hon var överbevisad erkände sedan att hon tagit några för henne okända tabletter hon fått från en lika okänd läkare hemma i Etiopien.

Bara det borde diskvalificera henne.

Hon blev tidigt nominerad till OS i Rio efter sjätteplatsen på 1500 meter i VM i Moskva, men plockades bort när dopningavslöjandet kom.

Den stora frågan är nu om hon kommer in igen.

Och då även som en direkt konkurrent till Meraf Bahta, som valt att springa 1500 meter i OS.

Det skulle inte kännas rätt.

Nej, jag tycker inte det skulle kännas rätt att någonsin se Aregawi i en svensk landslagsdräkt igen. Där är jag helt på Kajsa Bergqvist linje. Förtroendet är  förbrukat.

Dopningfälld eller ej.

Abeba Aregawi: Detta har hänt

2009-2010: Flyttar till Sverige och tävlar – och flyttar hem

Den 15 september 2009 anländer Abeba Aregawi till Sverige för första gången med sin svenske make Henok Weldegebriel  och anmäler sin invandring. Hon börjar först tävla för Spårvägen för att sedan byta till Hammarby.

Bara sex månader senare flyttar hon tillbaka till Etopien, men fortsätter vara skriver i Sverige.

2012: Blir svensk medborgare

Året innan hade Aregawi i sin första intervju sagt att hon ville tävla för Sverige. I juli 2012 beviljas hon svenskt medborgarskap, men tävlar trots det för Etiopien i OS i London.

I november samma år blir Aregawi tävlingsklar för Sverige.

2013: VM-guld

Aregawi tävlar för Sverige i inomhus-EM i Göteborg och vinner 1 500 meter i överlägsen stil. I juni avlöjar Expressen att Aregawi har skrivit sig i Etiopien och ska ha anmält sig som utflyttad den 10 november 2012, dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige.

2014: Skatteverket utreder

I mars avslöjar Expressen att Aregawi och maken Henok Weldegebriel har skiljt sig sedan flera månader tillbaka. Dåvarande agenten Jos Hermens varnar friidrottsklubben Hammarby för att äktenskapet kan ha varit ett skenäktenskap. Samma månad springer hon hem guldet på inomhus-EM på 1 500 meter.

I augusti inleder skatteverket en revision mot henne.

2015: Sexa på VM
Aregawi dras med skadebekymmer och springer som bäst in som sexa på VM i Peking.

2016: Dopingskandal, avstängning och frikänd

I slutet av februari avslöjar Expressen att Aregawi ska betala 11 000 kronor till Skatteverket i skattetillägg. Till Skatteverket ska Aregawi ha sagt att hon aldrig har bott i Sverige, samt att det lämnades in felaktiga uppgifter när hon ansökte om medborgarskap.

Den 29 februari släpps bomben: Det internationella friidrottsförbundet IAAF meddelar att Aregawi testats positivt för dopning. Den förbjudna substansen Meldonium hittades i provet.

Den 1 mars meddelar Hammarby Friidrott att man bryter samarbetet med Aregawi. En vecka senare kommer B-provet som även det visar positivt.

Den femte maj avslöjar Sportbladet att Aregawi fortfarande är medlem i Hammarby – och kan därför bli aktuell för OS om hon frias.

Den 14 juli meddelar Riksidrottsförbundet att dopninganmälan mot Abeba Aregawi är återkallad. Hon är nu fri att tävla.

Det här är Meldonium

Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter.

Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och används framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

Som dopningsmedel förbättrar den genomblödningen och påverkar energiomsättningen i kroppens organ.

Efter att ha satts upp på bevakningslistan av Wada 2015 blev det otillåtet från och med årsskiftet 2016.

Det går under substansklassens S4 och är ett så kallat ospecificerat preparat vilket innebär att grundstraffet, om inga förmildrande omständigheter finns, är fyra år.

avMats Wennerholm

Publicerad: