Olsson om diagnosen: 'Många känner skam'

SPORTBLADET

Friåkaren Jon Olsson har aldrig känt sig som alla andra – och fick i år en diagnos.

Nu berättar 34-åringen för första gången om hur hans ADHD påverkat livet.

– Det är många som känner skam, men inte jag, säger han i sin vlogg.

Skidstjärnan väljer att berätta om sin diagnos för- och nackdelar eftersom han hoppas att flera, framför allt unga, ska våga prata om sina problem eller låta sig utredas.

Själv har han alltid vetat, och fått höra, att han inte är som alla andra.

– Det är många som känner skam, men inte jag. Det är klart att det finns negativa sidor, men för mig är de positiva fler. Jag är själv ganska stolt över att ha ADHD, det gör att jag jobbar hårt och går in för saker till 110 procent. Jag har nått framgång inom flera olika områden och gör saker som jag bara drömde om som liten, säger han.

"Hjärnan ville inte hålla käften"

Fördelarna är fler än nackdelarna för Olsson. Men hans ADHD har haft konsekvenser.

Den största är sömnsvårigheterna, som också var anledningen till att han gjorde en utredning.

– Hjärnan ville inte hålla käften. Jag kunde inte sova, säger 34-åringen i vloggen och berättar samtidigt om de motsatta problemen.

– Jag kan verkligen vara hyperaktiv och jobba som en galning fram till lunch, men då vill jag bara sova. Det är som att jag har använt all den energin som man har till en hel dag då. Din hjärna och kropp är död efter lunch. Jag hatade mig själv för att jag inte orkade göra saker på eftermiddagen, säger han.

Tagit mediciner i ett halvår

Även socialt har ADHD:n ställt till problem, framför allt när han var yngre. Olsson berättar att han har varit väldigt upptagen med att prata om sig själv och alla sina idéer och inte alltid varit en god lyssnare eller vän.

– Jag har lärt mig att stoppa mig själv. När jag är på en middag säger jag nej till mig själv till minst 70 procent av det jag vill säga och säger istället till mig själv att jag borde fråga andra vad de tycker, säger han.

Olsson har tagit mediciner i ett halvår och de får honom dels att sova mycket bättre dels att ha mycket mer energi på eftermiddagarna.

– Jag är också väldigt slarvig och de hjälper mig att ha mer kontroll över saker och ting, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jon Olsson

Friåkning

Adhd