Shiffrin trivs i rampljuset

SPORTBLADET

Inför den alpina premiären i Sölden vill alla ställa frågor till Mikaela Shiffrin.

Hur den unga amerikanskan reagerar på det? Hon svarar.

– Det hjälper mig att känna att det är dags, säger hon.

Hon är bara 21 år men när skadade lagkamraten Lindsey Vonn inte är på plats är Mikaela Shiffrin förmodligen den alpina öppningshelgens största stjärna.

Man skulle kunna tro att den unga amerikanskan tycker att uppmärksamheten är jobbig, att frågorna blir för många och att hon önskade att få ladda i fred inför storslalompremiären i österrikiska Sölden.

Inget kunde vara mer fel.

– Det här får mig att känna att det närmar sig, att det är på riktigt, säger hon.

Svarar tålmodigt

Pressträffen är intim. Scenen är en liten upphöjning i lobbyn på ett av Söldens designhotell, några fårskinn på golvet, två fåtöljer. Shiffrin sitter i den ena och svarar tålmodigt och utförligt på frågorna från ett 30-tal reportrar.

– Det här är jättestort för mig. Tack för att ni kom förresten. Det är fantastiskt för sporten att kunna nå ut på det här sättet, säger hon.

Hon gillar ramljuset men det var förstås inte det hon drömde om som liten.

– Då tänkte man mer på själva tävlingarna, på världscupen, VM, OS. Man lyssnade ju på intervjuerna men man tänkte inte på att det var kameror på andra sidan eller på att det var någon som ställde frågorna.

Åtta i rad

Som de flesta uppburna idrottare har Shiffrin nått sin position genom att prestera bättre än andra.

Hon har vunnit sina senaste åtta slalomtävlingar i världscupen och eftersom tidsspannet inkluderar förra säsongens skadeuppehåll är hon obesegrad sedan den 13 januari 2015.

I storslalom – lördagens tävlingsgren – har hon inte varit bland de tio bästa sedan hon gjorde illa knäet men har en seger i disciplinen sedan tidigare.

Den tog hon just i Sölden för två år sedan.

– Jag känner mig i bra form men det är svårt att veta var man står. Jag har tränat lite med österrikiskorna och italienskorna och då hänger jag med. Men tävling är något helt annat, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM