Ett steg närmare VM framför rekordpublik

1 av 2
SPORTBLADET

VÄXJÖ. Sverige tog ett stort kliv mot VM i Frankrike efter en storseger mot Bosnien och Hercegovina.

Men någon VM-plats tas inte ut i förskott:

– De kommer vara ett helt annat lag i Sarajevo, säger Tobias Karlsson.

Efter ett ryck i den andra halvleken så kunde Sverige besegra Bosnien och Hercegovina med 27-19 (12-9) i första playoffmötet där en VM-plats ligger i potten.

Det sammanlagda resultatet räknas och Sverige har alltså åtta mål att gå på inför returen i Sarajevo på onsdag.

Men inget är klart, enligt de svenska spelarna.

– Vi fick med oss resultat som vi är nöjda med även om det inte är färdigt på något sätt. Mer än åtta mål hade varit för mycket att hoppas på med tanke på förutsättningarna, säger lagkaptenen Tobias Karlsson och syftade på den digra skadelistan.

Rekordpublik

5 823 personer, rekordpublik i Vida Arena i Växjö, ramade in matchen – och det var 2 500 bosnier som hördes mest. En försmak på vad som väntar i returmötet.

– Det kändes inte som en hemmalandskamp under nationalsången, men när matchen drog igång tänkte man inte så mycket på det utan det var roligt att det var fullsatt. Sedan kanske man kunde önskat att fler höll på Sverige, säger Karlsson som tror på ett helt annat Bosnien på bortaplan.

– Ja, absolut.

Hur då?

– Det kommer vara en liknande hall men fem gånger så många galna bosniska fans. Jag tror deras lag kommer lyfta av den energin och visa en helt annan inställning och attityd.

Vad blir viktigast?

– Det viktigaste blir att inte tänka på att vi har åtta mål att gå på. Vi måste spela som om det vore en bortamatch i ett kval eller ett gruppspel. Det är jätteviktigt. Vi har en del unga killar i truppen och det gäller att få dem att snabbt förstå det, det är livsfarligt att gå in med fel mental inställning.

Publiktryck väntar

Förbundskaptenen Staffan Olsson spår också en elektrisk stämning i Sarajevo:

– Det kommer vara ett enormt publiktryck. De kommer ta alla chanser att komma ikapp och stressa oss, så det gäller att vi är koncentrerade och fokuserade, säger han.

– Vi leder med åtta mål i halvtid och har fördel, men jag kommer jubla först när eller om vi tar oss till VM.

Vad tar ni med er från det här mötet?

– Vi gjorde en till stora delar bra match. Vi missade några lägen i andra halvleken men vi vågade ändå trycka på, det är jag mest nöjd med.

ARTIKELN HANDLAR OM