Sveriges EM-matcher kan flyttas

Arenaskandal inför handbolls-EM i januari

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Om mindre än två månader ska handbollsherrarna spela EM i Split.

Var det tänkt.

Men enligt uppgifter i utländsk media kan alla Sveriges gruppmatcher flyttas till en annan stad efter en skandal.

– Budskapet från det europeiska förbundet är att allt är under kontroll, säger svenske landslagschefen Lasse Tjernberg till Sportbladet.

Foto: Wikimedia
Spaladium Arena som numer liknas vid en byggarbetsplats.

Den 12 januari ska Sverige spela EM-premiär i handboll mot Island i kroatiska Split och senare samma kväll möts värdlandet och Serbien i ett stekhett Balkanderby i samma arena och grupp.

Men nu kan alla matcher i grupp A tvingas flytta från Split till en annan stad, uppger den ansedda, danska handbollssajten Handballtransfers, som i sin tur refererar till kroatisk media.

Anledningen är att matcharenan Spaladium Arena, med plats för 12 000 åskådare, inte är redo för att arrangera ett EM på grund av ekonomiska problem.

Arenabolaget är bankrutt

Senast i dag, den 22 november, måste det kroatiska handbollsförbundet garantera det europeiska förbundet (EHF), genom undertecknade kontrakt, att alla värdstäder och arenor är redo.

Medan de andra EM-städerna – Zagreb, Varazdin och Porec – ska ha lämnat klartecken ligger Split långt efter, enligt Handballtransfers.

Bolaget som äger och driver Spaladium Arena, som byggdes till VM 2009 och där Sverige spelade sina gruppmatcher då, uppges vara bankrutt. Det har inte hållits några evenemang i arenan på flera år och stora delar av arenan liknas vid en byggnadsarbetsplats.

Om inte bolaget eller det kroatiska förbundet får fram mycket pengar väldigt snabbt så talar mycket för att alla sex matcher i grupp A flyttas till Osijek, som arrangerade VM 2009 i en då nybyggd arena.

Biljettförsäljningen stoppad

– Vi har ett problem nu då vi inte har ett signerat kontrakt från Split, skrev det kroatiska förbundets ordförande Tomislav Grahovac i ett pressmeddelande häromdagen.

Det säljs inga biljetter längre till matcherna i Split.

– Vi har stoppat biljettförsäljningen då vi måste förse EHF med de signerade kontrakten innan vi kan fortsätta, skrev Grahovac i pressmeddelandet.

Arrangörsskandalen, som framkom under tisdagen, hade ännu inte nått det svenska förbundet när Sportbladet talade med landslagschefen Lasse Tjernberg på onsdagsmorgonen.

– Det här är helt nytt för mig. Det måste vi titta närmare på och återkomma om, säger Tjernberg till Sportbladet.

Han återkom senare på onsdagen och meddelade:

– Jag har varit i kontakt med EHF i Wien. Budskapet är ”Allt är under kontroll beträffande Split”.

ARTIKELN HANDLAR OM