”Det här är ett kliv i rätt riktning”

Kalla välkomnar uppropet – där skidorna kan vara en förebild

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

RUKA. Idrottsvärlden skakas av avslöjande i timeout-uppropet.

Samtidigt står skidvärlden och undrar om de kanske kan de vara det goda exemplet idrotten nu ska forma sig efter.

– Det är verkligen jämställt vad gäller prispengar, tävlingsorter och hur mycket resurser som läggs på dam och herr i landslaget, säger Charlotte Kalla.

Foto: Ulf Palm / TT NYHETSBYR N

Ingenting är felfritt. Ingenting är helt perfekt. Det är även skidåkarna i det svenska längdlandslaget överens om men i en tid där samhället i stort skakas av avslöjandena i metoo-rörelsen och idrotten av det efterföljande timeout-uppropet så upplever damstjärnorna i skidor sig märkbart förskonade från dåliga erfarenheter.

– Skidåkningen är en väldigt jämställd sport. Jag kan faktiskt inte peka ut något specifikt tillfälle så. Men det är viktigt att det uppmärksammas, säger Anna Haag.

Kan skidåkningen vara en förebild för andra?

– Det tror jag absolut, verkligen. Sedan tror jag inte att det inom något är helt felfritt, det finns alltid saker man kan göra bättre, men vi är definitivt en förebild. Både herrarna och damerna får till exempel lika mycket pengar satsade på sig från skidförbundet sida. Men sedan finns det många saker man måste jobba ännu mer med som är ett ännu större problem i samhället.

”Det är verkligen jämställt”

Den svenska skidsporten är också för en utomstående betraktare bra mycket mer jämställd än till exempel fotboll och ishockey. Damerna har lika höga prispengar som herrarna, ersättningen är lika stor från Svenska skidförbundet och statusmässigt är de största svenska stjärnorna just nu damer.

Ett faktum vars viktiga signaler kanske också påverkar hur damerna behandlas inom skidsporten.

– Det är verkligen jämställt vad gäller prispengar, tävlingsorter och hur mycket resurser som läggs på dam och herr i landslaget, säger Charlotte Kalla.

– Längdskidsporten är ganska skonad från ojämställda strukturer. Vi har det bättre än många andra idrottare har det, säger Anna Dyvik.

Hur kommer det sig?

– Jag vet inte. Ingen aning faktiskt, säger Dyvik.

Har du varit med om någon typ av diskriminering eller förtryck?

– Nej, inte vad jag kan komma på.

”Ett kliv i rätt riktning”

Ida Ingemarsdotter säger sig inte heller komma på något direkt.

– Jag tycker att vi inom längdskidor är förhållandevis jämställda och jobbar som ett lag både tjejer och killar så jag har inte varit med om något som jag kan komma på sådär. Sedan finns det säkert saker om man sätter sig ner och funderar, säger Ingemarsdotter.

Det finns samtidigt självklart prövningar även för skidsporten. En tydlig skevhet är på ledarsidan där männen mer eller mindre är totalt dominanta. Förra landslagsåkaren Maria Rydqvist har också vittnat om negativa erfarenheter från sin tid i landslaget.

Charlotte Kalla välkomnar nu metoo-rörelsen samt de idrottsstjärnor som också säger ifrån under parollen timeout.

– Jag tycker precis som med ”metoo” att det är bra att frågorna lyfts för att göra en förändring. Även fast det stormar just nu kring det så är det ju inte bara en gång det behövs lyftas. Men det här är ett kliv i rätt riktning, säger Kalla.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
ARTIKELN HANDLAR OM