Tregaros raseri i natt: ”Allt blir fel”

avErik Karlsson

BERLIN. Efter mätkaoset kring Thobias Nilsson Montler är svenska landslaget skarpt kritiskt till mätsystemet som används.

Nilsson Montlers rutinerade tränare Yannick Tregaro går så långt att han vill slopa det helt.

– Jag tror allt har blivit fel. Det är helt värdelöst, säger han.

Sent i natt är det fortfarande osäkert om Thobias Nilsson Montlers mästerskapsdebut slutade med 8,02 och en femteplats eller något ännu mycket bättre.

Yannick Tregaro och landslagsledaren Mikael Norman har granskat hoppet i videorummet och bestämt sig för att lämna in en officiell protest. Den grundar sig i att märket som är 8,02 fanns där redan innan svensken landade.

– Det är jag helt säker på, säger Tregaro som dock är mycket mer osäker på hur långt hoppet är.

”Rättsosäkert”

Något som sätter fingret på det videomätningssystem som används på EM. Mikael Norman är van i rollen att lämna in protester och har erfarenhet av liknande protester vid andra mästerskap men säger att det här är det klart sämsta mätsystem han har sett.

– Det är dåligt ljus där inne och det blir skuggor i sanden. Det är det sämsta jag har sett. Jag skulle vilja säga att det är rättsosäkert. Alla andra gånger jag har varit med och granskat så här så har det varit väldigt tydligt, säger han.

Yannick Tregaro är skakad efter att ha sett videorummet och hur svårt det är att avgöra hopplängden.

Vill ha tillbaka manuell mätning

– Det är helt värdelöst. Jag kan inte förstå hur de ska få alla hopp därute rätt. Jag hade blivit tokig om jag skulle mäta hoppen där. Jag hade inte klarat av det och då har jag ändå sett många landningar, säger han.

Du tror det är många hopp som blivit fel?

– Jag jag tror att allt är fel.

Skillnaden mot vanlig manuell mätning menar han är att om man mäter på traditionellt vis med måttband mäter man där ”kratern” börjar medan här kan man till och med se små, små grusstrukturförändringar i sanden efter shortsen som annars aldrig skulle bli mätpunkter.

Vill du ha manuell mätning?

– Ja, om tekniken är som jag har sett här så.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM