Succé i VM - första medaljen på 14 år

avFredrik Jönsson, Mattias Friberg

HALMSTAD/STOCKHOLM. Det är Sveriges bästa prestation på 14 år.

Det svenska landslaget besegrade England med 3–0 i matcher i VM-kvartsfinalen.

Därmed har det svenska landslaget tagit första medaljen sen bronset i Doha 2004.

– Jag är fantastiskt glad, säger Mattias Karlsson.

Historiskt sett är det svenska bordtennislandslaget väldigt framgångsrikt. Men sedan bronset i Doha 2004 har medaljerna lyst med sin frånvaro.

Men efter vinsten mot England i lag-VM i Halmstad har det svenska bordtennislandslaget säkrat en medalj i lag-VM 2018.

Fin start av Karlsson

Kristian Karlsson, som hade skadekänningar efter åttondelsfinalen mot Taiwan, var först ut mot Paul Drinkhall. Första set var riktigt jämnt, det slutade med 11–9 till svensk favör.

I andra set hamnade Kristian Karlsson i underläge med 3–8. Men 26-åringen stod för en fantastisk vändning och vann åtta raka bollar fram till 11–8. Sen plockade Karlsson även tredje set. Till slut 3–0 i matchen.

För Mattias Karlsson var det tuffare. Liam Pitchford spelade riktigt bra och var i överläge mot svensken. Men Karlsson studsade tillbaka och det blev ett nervigt femte set. Där blev det svensk vinst med 11–9.

– VM har varit ett långsiktigt mål för min del. Hela säsongen har kretsat kring det här VM:et. Jag är fantastiskt glad och enormt stolt över mitt lag, säger Mattias Karlsson.

Persson vann komfortabelt

Jon Persson var urstark i de två första seten, han vann komfortabelt. Det tredje setet startade bra, men sedan blev det nerver då Walker kom tillbaka.

Till slut vann Persson det sista setet med 13–11. Därmed vann han sin match med 3–0 i set. Sverige besegrade även England med 3–0 i matcher i kvartsfinalen.

– För mig själv har jag alltid försökt njuta av situationen. Det är VM på hemmaplan. Du kanske inte får uppleva det igen. Nu har jag fått spela i bra lägen med 2–0-ledningar, säger Persson.

För svensk del väntar semifinal mot Kina, lördag klockan 11.00.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis