Lance Armstrong får betala staten 42 miljoner

Det amerikanska postverket sponsrade en dopad Lance Armstrong.

För att undvika en rättsprocess mot staten har den amerikanska skandalcyklisten nu tvingats betala 42 miljoner i skadestånd.

– Ingen står över lagen, säger Chad Readler på justitiedepartementet enligt CNN.

Det var 2012 som den amerikanska antidopningsbyrån USADA slog fast att alla resultat som Lance Armstrong uppnått, bland annat sju Tour de France-titlar, skulle strykas.

De var uppnådda efter ett systematiskt fuskande från Armstrongs sida.

Majoriteten av segrarna togs under tiden när stallet hette US Postal Service, sponsrade av det statliga amerikanska postverket.

Något som nu kommit att kosta för amerikanen. Den amerikanska staten har nämligen stämt Armstrong för att ha ljugit om att han inte använde dopning. Ett besked som ska ha fått US Postal Service att fortsätta sponsra laget med 260 miljoner mellan 2001–2004.

”Gör sporten möjlig”

Men efter en fyraårig rättsprocess har nu parterna nått en förlikning. Lance Armstrong tvingas betala 42 miljoner kronor ur egen fick för att det hela inte ska avgöras i rätten.

– Ingen står över lagen. En tävlande som medvetet använder förbjudna prestationshöjande medel ljuger inte bara för mottävlare och fans, men också för sponsorer som hjälper sporten möjlig, säger Chad Readler på Justitiedepartementet i ett uttalande.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.