Svenska VM-basen: ”För stort för regelboken”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Petra Sörling.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Nord- och Sydkorea slår ihop sina lag – mitt under bordtennis-VM.

Svenska bordtennisbasen Petra Sörling berättar nu att man medvetet brutit mot reglerna för den historiska sammanslagningen.

– Det här var för stort för regelbokens paragrafer, säger hon.

Nord- och Sydkorea hade lottats att möta varandra i damernas lag-VM-kvartsfinal i Halmstad i dag.

Men i stället för att spela matchen meddelar nu internationella förbundet och VM-organisationen att lagen i stället kommer att slåss ihop mitt under brinnande turnering och spela som ett enat Korea i semifinalen.

– Visst är det häftigt!? Det är otroligt att det händer här på hemma-VM, säger Petra Sörling som är ordförande för svenska bordtennisförbundet och också sitter i det internationella bordtennisstyret.

Men kan man göra så här mitt under en turnering?

– Det är en bra fråga, vi har så klart också ett regelverk. Men här har vi tagit ett beslut utanför systemet. När vi fick den här frågan och Korea initierade den här dialogen så kände vi att det här är för stort för regelbokens paragrafer, säger Sörling.

”Japan tycker det är helt fantastiskt”

Ett sammanslaget Korea är också givetvis ett starkare lag att möta. Men Petra Sörling berättar att alla lag informerats och godkänt det hela.

– De kommer mest sannolikt få möta Japan i semifinalen och Japan tycker det här är helt fantastiskt. Det finns en enorm enighet kring det här.

Kunde man inte gjort det här före turneringen?

– Tillfället gavs egentligen när man lottades mot varandra. Vi hade inte frågan uppe inför, det har dessutom hänt saker i världen, vid den koreanska gränsen, under turneringens gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis