Luleå körde över Modo

SPORTBLADET

”Vi stod och tittade på”

Luleå (TT)

Efter en trög inledning tog Luleå en komfortabel hemmaseger mot Modo med 5–1 i elitserien på torsdagskvällen.

– Vi gjorde en bedrövlig insats. Ishockey är en kampsport, och vi stod och tittade på, säger Fredrik Andersson, Modos assisterande tränare efteråt.

Foto: Luleås Pekka Saravo jublar efter sitt 1–1-mål mot Modo.

Ändå var det Modo som tog ledningen i första perioden, genom Pasi Tuominen, som soloåkte in framför Mattias Modig i Luleås kasse, och snärtade in pucken.

Men sedan började Modospelarna dra på sig rader av utvisningar.

Det satt hårt åt för Luleå att få utdelning på de numerära överlägen som bjöds, men till slut blev det två mål i andra perioden. Luleåbacken Pekka Saravo gjorde det första när Modos Hans Jonsson satt utvisad. Några minuter senare gjorde backen Jaroslav Obsut 2–1 när Hans Jonsson och Per Svartvadet satt på botbänken.

– Det är en massa onödiga utvisningar som knäcker oss. De är aggressiva, vi står och tittar på, då blir det utvisningar när man inte hinner med, säger Fredrik Andersson.

Veteranen pricksköt

I början av slutperioden kom Luleås tredje backmål för kvällen, när Roger Åkerström pricksköt till 3–1.

– Jag satt utvisad och när jag lämnade båset fick jag ett pass av Jan Sandström. Jag hade tänkt passa vidare men det blev inte ledigt för deras back stod ivägen. Då sköt jag, säger 39-åringen.

Veteranen gjorde oväntad comeback i Luleå i september, efter ett år i italienska Bolzano.

Hittills har det blivit två mål under säsongen.

– Ja. Det känns skönt, konstaterar han.

Efter Åkerströms mål kunde Luleå spela ut för fullt, och juniorerna Linus Omark och Viktor Lindgren kunde fastställa Luleås segersiffror med varsitt snyggt mål.

Modo saknade inte chanser i tredje perioden, men 19-årige Mattias Modig storspelade i Luleås mål.

Underskattning?

– Jag tycker vi gjorde en bra match. Vi var lite illa ute i första perioden, men klarade ut det. Skönt att vi fick vinna, säger Roger Åkerström.

Luleå saknade Mikael Renberg, som var febersjuk.

Förstakedjans Martin Chabada fick lämna isen i första perioden, efter att ha rammat sargen efter ett friläge framför Modos målvakt.

Modo får nu fundera på vad som gick snett i Luleå.

– Om jag det visste. Men kanske var det omedveten underskattning, på grund av att vi slog dem i en träningsmatch före elitseriestarten, säger Fredrik Andersson.

Per Vallgårda/TT