”Jag mår inte bra”

SPORTBLADET

Världens bäste målvakt stoppas från spel

Foto: Andreas Bergwall sitter i en knivig sits. Han har två kontrakt – men får inga pengar och får inte spela matcher.

Världens bäste bandymålvakt har hamnat i ett kontraktsbråk.

Med två veckor kvar till premiär vet inte Andreas Bergwall var han spelar kommande säsong.

– Jag mår inte bra av det här, säger han.

Efter att återigen ha tvingats uppleva en bitter finalförlust med Hammarby valde Andreas Bergwall, 33, att lämna Sverige. I juli skrev han på för ryska Raketa Kazan.

Men Rysslandsäventyret blev snabbt en mardröm.

– Jag, Sami Laakkonen och tränaren Thony Lindquist flög över i slutet av juli och skulle få en stor betalning när vi anlände. Men de klargjorde när vi kom dit att det inte fanns några pengar, att satsningen var över, säger Bergwall till sportbladet.se.

Sitter på två kontrakt

Det dröjde inte länge förrän Dynamo Moskva hörde av sig. Bergwall föll för Dynamos locktoner och skrev på – men nu sitter den svenske landslagsmålvakten i en minst sagt knepig sits. Kazan vägrar släppa Bergwall utan strid och nu har han kontrakt med två klubbar – men får inte spela matcher.

– Jag sitter på ett kontrakt med Kazan som de har rätt till fastän de inte har gjort rätt för sig. Sedan har jag även ett kontrakt med Dynamo Moskva, som jag skrev på då Kazan inte kunde fullfölja sina åtaganden.

”Har inte fått ett öre”

Tre månader har gått utan att Bergwall har fått ett öre i ersättning.

– Jag har inte fått någonting av Kazan. Och jag har inte fått en enda krona från Dynamo heller eftersom jag inte är helt klar för dem. Det börjar sina i kassan nu.

Dynamo Moskva vann helgens World Cup i Ljusdal. Men Bergwall fick nöja sig med att titta på. Och det får han fortsätta med när ryska cupen avgörs nästa helg.

”Det känns inte så jäkla bra”

– Dynamo spelar knappt några träningsmatcher, allt är tävlingsmatcher, och det får inte jag spela. Jag har bara spelat två halvlekar än så länge.

– Det känns inte så jäkla bra. Det går bra att träna, men ibland kommer verkligheten ikapp en. Man funderar på vad fan som ska hända.

När sportbladet.se når Bergwall befinner han sig i lägenheten i Västerås.

Sverige uteslutet

– Det börjar brinna i knutarna. Jag flyger tillbaka till Moskva på fredag och det måste hända något inom en väldigt snar framtid. Om Dynamo vill ha mig måste de betala mig nån krona så jag vet vad de vill. Annars måste jag flyga bort till Kazan och kolla läget.

Kan det bli så att du återvänder till svensk bandy?

– Nej, mitt mål är Ryssland, och så kommer det att bli. Det blir antingen Moskva eller Kazan, det kan jag garantera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy