Lind på andra plats i VC-finalen

SPORTBLADET

Dahlberg blev trea i damloppet

Ingen seger, men två pallplatser.

Och både tvåan Björn Lind och trean Anna Dahlberg kände sig lite som segrare efter världscuppremiären i sprint i längdskidor.

Med sin säsongsstart visade dubble OS-mästaren Björn Lind att han är att räkna med igen efter ett mellanår. Andraplatsen var också ett kvitto på att satsningen i ett eget team med tre andra landslagsveteraner har varit lyckad.

Björn Linds semifinal förde ofelbart tankarna till OS-framfarten 2006. Efter att ha fastnat med staven i starten bjöd han på en lysande uppvisning i den välpreparerade banan längs kajerna vid Rhen i Düsseldorfs gamla stadskärna.

– Det gick väldigt lätt att ta sig förbi alla, det blev jag förvånad över själv också, sade han.

Hemmaseger

I finalen fick han ge sig mot 22-årige hemmaåkaren Josef Wenzl, en utpräglad fristilssprinter som var i final i Düsseldorf även förra året och nu tog sin första världscupseger.

– Han styrde hela tiden och det så orytmiskt när han bromsade i kurvorna. Och på upploppet fick jag inte in bra rytm, sade en ändå mycket nöjd Björn Lind.

– Jag är framför allt nöjd med tidskvalet. Visserligen var Wenzl 2,9 sekunder före mig där, men alla andra var efter mig och i ett kval vet man att alla går för fullt. Det var precis det besked jag ville ha.

Hellner femma

Bakom Lind nådde OS-mästarkompisen och utbrytarkollegan Thobias Fredriksson nionde plats totalt efter att ha blivit trea i B-finalen. Men Lind hade svenskt sällskap i A-finalen – femman Marcus Hellner är allroundåkaren och talangen som visade att han har blixtrande kvaliteter. I semifinalen knäckte han till och med den norske spurtkanonen Petter Northug då han blev trea och gick till final på sin tid.

Emil Jönsson var bäste sprintsvensk förra säsongen med en tredjeplats i sprintcupen totalt. Nu hamnade han i en kvartsfinal med tre andra svenskar och slogs ut med en tiondels marginal efter att ha hamnat bakom Fredriksson, Hellner och Peter Larsson, den forne Düsseldorfkungen.

Dahlberg håller

Anna Dahlberg hade liksom Lind en knackig fjolårssäsong efter nackskadan hon ådrog sig på hösten. Hon har ännu svårt att ge allt i alla träningslägen, men kan vid 31 års ålder se fram mot en säsong i sprinttoppen. Dahlberg var femma och svenskbäst även i kvalet. I kvartsfinalen kontrollerade hon och OS-guldkollegan Lina Andersson fältet, men Andersson blev för passiv i sin semifinal och fick nöja sig med tredje plats i B-finalen.

Ryskan Natalia Matvejeva finalvann efter att ha blivit trea och tvåa tidigare i Düsseldorf och norskan Marit Björgen var också före Dahlberg.

– Jag åkte bra i finalen också, men jag höll på att trassla in mig i Follis (Arianna, italienska) och sedan tappade jag ett par skär på upploppet, sade Anna Dahlberg.

Övriga svenskor, Britta Norgren, Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla, åkte ut i kvartsfinalen. Superlöftet Kalla gjorde sin första tävling som senior och var på håret att åka ut redan i kvalet, där hon klarade sig vidare som 30:e och sista åkare.

– Jag tyckte hon gjorde en riktigt bra kvart, men det räckte inte riktigt, sade damtränaren Joakim Abrahamsson.

ARTIKELN HANDLAR OM