Längdskidbråket trappas upp – SOK kräver enad satsning

SPORTBLADET

SOK sätter stopp för åkarnas ”egna landslag”

Foto: Utbrytare Thobias och Mathias Fredriksson har tillsammans med Björn Lind och Anders Södergren bildat ett eget landslag. Men hur länge dröjer det innan SOK sätter stopp?

Nu lägger sig SOK i det svenska längdskidbråket.

SOK kräver ett enat landslag till nästa säsong.

– Konceptet ska presenteras i februari, säger sportchefen Peter Reinebo.

I augusti bildade Sveriges största skidstjärnor – Björn Lind, Anders Södergren, Mathias Fredriksson och Thobias Fredriksson – ett eget ”landslag” med en helt egen stab – vallare, läkare och så vidare.

Ett företag för reservdelar till bilar gick in med miljoner i satsningen och i pressmeddelandet i augusti hette det att ”avsikten är att tillsammans satsa på världscup, VM 2009 samt OS 2010”.

Det tänker Sveriges olympiska kommitté, som varje år går in med miljoner i längdlandslaget, nu sätta stopp för.

Redan efter en månad kräver SOK ett enat landslag igen till nästa säsong.

– Vi måste ha fram ett samlat koncept av skidförbundet för de två kommande säsongerna, över VM 2009 och OS 2010, och det ska presenteras tidigt, med andra ord i februari, säger Peter Reinebo, sportchef på SOK.

”Delteam dränerar kompetens”

Han menar att skälen är många till att det måste bli ett enat landslag igen.

– För det första mår en träningsgrupp bra av att ha både rutinerade, etablerade åkare och unga, hungriga. De kan ge varandra någonting.

– Utvecklingen mot flera delteam, det här är ju bara ett steg, dränerar både kompetens runt åkarna och supportteamet. Vi har ingen möjlighet att bygga upp små, kompetenta supportteam runt flera lag. Vi kan klara det kring ett team – ett landslag. Vi behöver all den kompetens vi kan få för att supporta våra bästa.

Reinebo fruktar också att vallahemligheter läcker till andra landslag då utbrytarna använder sig av vallare som i år har gått över till andra nationer och därmed dubbeljobbar.

– Det handlar om sekretess. Vi vill hålla den information vi har så tajt vi kan.

– Vi tappar slagkraft internationellt om vi får flera sådana här mindre, sponsrade team.

SOK-hjälp dras in efter jul

SOK valde att till denna säsong ingå en kompromiss med Lind, Södergren och Thobias Fredriksson, som alla ingår i SOK:s topprogram.

Trion får inga pengar längre men får använda SOK:s resurser i begränsad omfattning.

Till exempel hjälper Ola Rawald, som numera är heltidsanställd av SOK, till med teknikträningen.

– Men det blir ju inte lika mycket som om de hade varit inne i landslaget, säger Reinebo.

Men SOK hotar att dra in resurserna efter jul.

– Vi gör så här fram till jul, sen får vi se, säger Reinebo.

”Inte framtidens melodi”

Förbundskapten Bengt Stattin har förståelse för SOK:s tankar.

– Det ligger väl i allas intresse att vi inte skulle vara där vi är nu. Vi måste se över de här bitarna och se om det går att göra på något annat sätt.

När Stattin tidigare pratat om att egna träningsupplägg lär bli vanligare i framtiden var det inte alls hela utbrytarteam han syftade på.

– De har ju inte bara ställt sig utanför, utan det är ett helt team utanför. Och det tror jag inte är framtidens melodi, säger Stattin.

Reinebo hävdar att SOK pratat ihop sig med skidförbundet men när Sportbladet frågar Stattin om han känner sig pressad av Reinebos utspel säger han:

– Jag har inte pratat med Peter så jag vet inte vad han menar konkret.

ARTIKELN HANDLAR OM