Ett bedrägeri mot alla fotbollsfans

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Läs Frank Östergrens tv-krönika

På den fördigitala tiden, då den ­enda vita kostym jag sett var den Alec Guinness bar i en film –på den tiden en landskamp var en landskamp.

Inte en produktplacering. En landskamp som inte ingick i ett mästerskap spelades bara undantagsvis i tredje land.

Egentligen hade jag tänkt börja dagens text med ”vilken härlig kväll, massor med landskamper och det tack vare Viasat, den riktiga fotbollskanalen”.

Men Robert Lauls avslöjande i Sport­bladet om bakgrunden till Elfenbenskusten–Sverige gjorde den inledningen omöjlig.

Ett tag tänkte jag begå tjänstefel och ­inte se matchen. Men den enmansbojkotten skulle bara bli löjlig. Däremot gör jag tjänstefel här och svär i dagens text.

Jag blir så förbannad över bedrägeriet Lars-Åke Lagrell och hans handgångna Kentaro-agenter utsätter fotbollsfans för. Landskampens tillkomst och geografiska placering är nämligen ett råexempel på vad tv-penningens makt kan åstadkomma.

Lars-Åke Lagrell och tv-agenterna tar samvetslöst fotbollen i en riktning där matcher spelas där kapitalet finner det mest lönsamt.

Bestämmer Kentaro att Sverige ska spela på Antarktis därför att man just har en pingvinriktad reklamkampanj så spelar Sverige där. Och tv sänder därför att tv, Lars-Åke Lagrell och Kentaro är en treenighet mer dyrkansvärd än Fadern, Sonen och den Helige Ande.

Uppgifterna om hur Kentaro styr det svenska landslaget kommer inte som någon överraskning. Mer förvånande är att det som tidigare bara vara ryktesparagrafer nu kommit ut. Bra jobbat Robert Laul som lyckats bryta de munkavleregler Lars-Åke Lagrell beordrade efter att avtalet var klart.

Att tv, oavsett kanal, skulle ta upp de här mycket viktiga frågorna är givetvis ute­slutet. Tv, oavsett kanal, slickar fotbollens röv. Så mycket att en fråga är mycket berättigad, nämligen den om de som tv-jobbar med fotboll egentligen ska tituleras underhållare i stället för journalister.

Frank Sjöman har lämnat finska YLE för att bland annat höras i Viasat Sport. Tack för det, för på sedvanligt finsk fakta­fullmatat sätt var han utmärkt under Irland–San Marino. Men så ställer också finsk tv-sport mycket större kunskapskrav på sina medarbetare än vad svensk tv gör.