Kimi Räikkönen världsmästare

SPORTBLADET

Skrällde när han vann i Sao Paulo

Allt var upplagt för att Lewis Hamilton skulle vinna titeln i formel-1.

Men motorproblem och skakig körning gjorde att chansen gick upp i rök.

Istället tog finländaren Kimi Räikkönen hem sin första VM-titel.

Inför årets formel-1-avslutning i Sao Paulo i Brasilien ledde Lewis Hamilton, McLaren, med fyra respektive sju poäng före stallkamraten Fernando Alonso och Kimi Räikkönen, Ferrari.

Det sades att hans konkurrenters enda chans till titeln var en krasch där Hamilton var inblandad.

Och redan vid starten förstod man att det här loppet skulle bli något över det vanliga. Medan Kimi Räikkönen fick en riktig kanonstart hamnade Lewis Hamilton efter redan från början.

Hamilton fick panik

När han märkte att även Fernando Alonso låg framför honom gjorde han en oförsiktig manöver och höll på att köra av banan.

– Han är för ivrig och fick panik, menade Viasats kommentatorer Janne Blomqvist och Eje Elgh.

Att Hamilton skulle ha lite problem med nerverna var kanske inte så konstigt eftersom han som rookie hade en utmärkt chans att vinna VM. Men som om inte det var nog fick han också uppenbara problem med sin bil.

Jakten började

På åttonde varvet stannade han helt och det såg ut som han skulle bryta. Efter en stund fick han igång sin bil igen, men hade då halkat ner ända till elfte plats och efter 18 varv var luckan till täten hela 50 sekunder.

Det var då jakten började och Hamilton plockade placering efter placering medan ledningen växlade framme i täten. Inledningsvis ledde Fillippe Massa, men med 17 varv kvar tog Kimi Räikkönen över den från sin stallkamrat då Massa åkte in för ett däckbyte.

Sedan släppte finnen aldrig taget om täten eller om segern. Lewis Hamilton plockade visserligen ytterligare placeringar och slutade på sjunde plats, men eftersom Räikkönen samtidigt tog hand om de tio segerpoängen räckte inte de poängen ända fram.

"Perfekt race"

– Det var inte många som hade gissat detta, men det här är ett praktexempel på ett perfekt race, sade Viasats kommentator Eje Elgh.

På andra plats kom Felippe Massa medan Fernando Alonso kom på tredje plats. I sluttabellen blev det osannolikt jämt: Räikkönen fick ihop sammanlagt 110 poäng medan Hamilton och Alonso slutade på 109 poäng.

Kimi Räikkönen är Finlands tredje världsmästare genom tiderna. Landet har dock tagit fyra titlar eftersom Mika Häkkinen vunnit två gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport