Hamiltons sköna start i Australien

Regerande mästaren slog banrekord i kvalet

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Lewis Hamilton vann VM 2018.

Han startar i pole position även 2019.

Kvalet till Australien GP i Formel 1 var extremt jämnt, bortsett från Williams som var klart distanserade. De nya reglerna gjorde att det skiljde ungefär en sekund mellan de första 17 bilarna i den första kvalomgången och ställde till problem för flera erfarna förare.

Exempelvis försvann Red Bulls bil med Pierre Gasly i Q1, precis som Carlos Sainz i sin debut för McLaren.

– Jag var bara en tiondel efter min kollega Max Verstappen och ganska nöjd med det varvet, säger Pierre Gasly till Viasat Motor.

– Vi har haft farten hela helgen, men misstaget var att vi bara gjorde ett försök och fältet var betydligt jämnare än förra året, därför räckte det inte.

Även Q2 var lika jämn och fajten fortsatte in i den sista omgången Q3, även om det var de regerande mästarna Mercedes som var snabbast, Lewis Hamilton före kollegan Valtteri Bottas.

– Jag skakar, det var så jämnt i dag. Jag kom från testerna och hade ingen aning om var vi skulle vara när vi väl kom hit, säger Lewis Hamilton i de officiella intervjuerna efter kvalet.

– Men det är härligt att se att det bara är en sekund som skiljer mellan förarna i topp 17 under Q1.

Det var hans åttonde pole position i Melbourne, ett rekord som bara förare som Ayrton Senna och Michael Schumacher lyckats med på andra banor.

Lewis Hamilton och Mercedes snabba i Australien

Ferraris Sebastian Vettel och Red Bulls Max Verstappen startar F1-premiären i andra startled.

– Vi har en bra bil, det är en speciell bana och jag är inte orolig även om jag inte startar först, säger Sebastian Vettel som vann i Australien förra året, utan att han hade pole position.
– Vi hade lite tur förra året, men jag tror vi kan vinna premiären, man vet aldrig vad som händer under ett lopp och racet är inte över innan vi vi korsar mållinjen. Mercedes är helt klart favoriter, men vi är här för att tävla om det i morgon.

Charles Lecerlc var femma i sitt första kval för Ferrari och återigen gjorde Haas ett bra kval i Australien GP. Romain Grosjean och Kevin Magnussen startar från plats sex och sju. I fjol var teamet också starka i kvalet, men misstag i samband med depåstoppen gjorde att båda bilarna bröt.

Australien GP startar klockan 06.10 i morgon söndag.

Läs F1-bloggen med reflektionerna och snackisarna från kvalet till Australien GP 2019.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes