”Jag kanske borde dricka tre öl nu...”

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-17

Jonas Blixt funderar på att upprepa tricket från 2013

ST ANDREWS. 06.43 slog Jonas Blixt ut – i ett fullständigt skyfall. Men spelet på St Andrews bröts inte förrän tre minuter senare på grund av helt ospelbara förhållanden.

– Vi stod på ettans tee och såg 18:e hålets green bli helt vattenfylld. Då tittar vi på domarkontrollanten som står bredvid som bara säger: ”Jag har inte sagt någonting. Det är bara att slå”, säger Blixt med ett snett leende.

Följ ämnen
Golf
Jonas Blixt.

Nej, det var inget Floridaväder som väntade Jonas Blixt, som bor i Jacksonville, när han gick 06.43 ut på fredagsmorgonen. Vinden var vild, regnet öste ner och trots de förhållanden som rådde visade bollens kontrollant inga som helst tecken på att tävlingsledningen ville bryta spelet.

Blixt förklarar då att han funderade på att tvinga domaren att klocka honom – spelarna varnas om de inte spelar bollen inom en viss tid – för att få möjligheten att slå så sent som möjligt, med tanke på att det var uppenbart att tävlingen skulle brytas vilken sekund som helst.

– Jag funderade på att bara ställa mig där och be dem sätta klockan och sedan slå ut först när jag verkligen måste, säger 31-åringen.

Magiska förutsättningar

Men Blixt placerade i stället utspelet mitt på fairway, men när de lämnade utslagsplatsen kom snart beskedet att tävlingen var bruten.

– Vi hann gå tio meter på fairway, sedan bröt de spelet och sedan var det bara att vänta, fortsätter han.

Klockan tio återupptogs spelet igen, Blixt fick återplacera bollen på fairway och fantastiskt nog syntes då nästan inga spår alls av ovädret. Dock lyckades inte värmlänningen utnyttja förutsättningarna till fullo utan kom in på ett slag under par på fredagens runda och är totalt +2. Kvalgränsen går i nuläget på –1.

– Det var magiskt hur bra det var där ute, trots regnet, men jag lyckades inte ta vara på mina chanser och tror det är kört för min del. Jag tror att jag behövt sätta birdieputten på sista. Nu behöver jag nog storm för de andra i eftermiddag för att ha en chans att spela vidare, säger han.

Hemligheten: öl

Att det var kört trodde han även i British Open på Muirfield 2013, då Blixt övertygad om att han missat cutten satte sig och drack öl när hans agent Ben Harrison ringde och sade:

– Släpp ölen nu, du kan nog få spela helgen.

Vilket Blixt även fick och till slut blev 26:a.

Ben skrattar.

– Just ja!

– Ja, då var jag förbannad. Jag gick fram och satte den där två och en halvmetaren, var förbannad, gick hem och drack tre öl, var inne på den fjärde och tänkte på något annat. Det kanske jag får göra i dag också, dricka tre öl. Det var små öl dock, de är ju mycket större här, säger Blixt med ett stort leende.

Du verkar vara vid ganska gott mod? Ibland är du ganska irriterad när det inte gått som du vill.

Jonas Blixt skrattar.

– Man vänjer sig vid nederlag! säger han.

– Nej, men spelet känns skitbra. Svingen känns riktigt bra. Jag har haft jätteproblem med drive och spoon och inte träffat fairway. Nu är jag på fairway. Skulle jag slå bollen som jag gör nu och haft det närspelet jag hade för två år sedan känns det nästan som att jag skulle vinna varenda tävling.

Följ ämnen i artikeln