Håkan Dahlby: "Varit sömnlösa nätter"

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Silvermannen från London-OS berättar om besvikelsen, framtiden och om den svenska fiaskofotbollen

Bitter eller inte? Håkan Dahlby förstår inte varför fotbollsherrarna får all sponsring.
Foto: TT
Bitter eller inte? Håkan Dahlby förstår inte varför fotbollsherrarna får all sponsring.

Håkan Dahlby har haft svårt att sova sedan han misslyckades med att kvala till vad som skulle blivit hans fjärde OS.

Dubbeltrappskytten tycker att han är förtjänt av att åka – till skillnad från andra.

– Har man inte varit i en världscupfinal eller tagit en medalj på ett mästerskap så ska man naturligtvis inte skickas dit, säger han.

Är det bittert?

– Om det är bittert...? Jag kan säga att mycket vill ha mer och jag har gjort tre OS och tog en medalj senast. Det är klart att man vill vara med och försvara sin OS-medalj.

– Det har varit sömnlösa nätter, där jag ligger och funderar på vad som gick fel. Det är inte som att någon har dött, inte hela världen. Men det är surt och jag är otroligt besviken.

Men lite bittert är det ändå, när Håkan Dahlby tänker efter. Drygt en vecka har gått sedan VM-haveriet som innebar att svensken misslyckats med att ta en plats till Rio-OS. Då hade han redan misslyckats i Europeiska spelen, för att sedan ta EM-silver i augusti – ett mästerskap helt utan kvotplatser i år.

"Kan man kalla bittert"

– Tyvärr var det otroligt svårt att ta en kvotplats i min gren. Normalt finns det två kvotplatser i EM men nu gav man en till Europeiska spelen. Och sedan skänkte man en till Pan Am Games eftersom OS går i Rio.

– Det där kan man kalla bittert eller ej.

Dahlby har hunnit fylla 50 år, varit OS-skytt sedan 2004 och en frispråkig och given profil i svensklägret.

Kommer svenska folket sakna dig i Rio, tror du?

– Det tror jag inte (skratt). Däremot hoppas jag att jag stationerat mitt namn och satt oss på världskartan, att svenska skyttar kan. Det här med att man vågar sticka ut hakan och åker dit för att vinna.

Kommer du orka se tävlingarna från soffan?

– Jag tror jag åker ner! Det är en fantastisk resa som jag gjort i många år. Det vore kul att komma dit som åskådare. När man är där så är man så upptagen i sig själv.

Skeetskyttarna Marcus Svensson och Stefan Nilsson har visat storform och tagit varsin kvotplats. Men att en av dem platserna skulle släppas till svenska sportskyttets "affischnamn" har förbundets sportchef Jonas Edman tidigare avfärdat som osannolikt. Det är heller inget som Dahlby vill.

– Nej, nej, jag vill inte ta Marcus och Stefans platser! Sedan har vi en annan luftgevärsskytt med en kvotplats. Det är inte jag som bestämmer, men jag tycker att man ska titta på mer än en tävling. Har man inte varit i en världscupfinal eller tagit en medalj på mästerskap så ska man naturligtvis inte skicka dit dem. Men det är mitt önsketänkande, jag får räta mig i ledet, säger dubbeltrappskytten, som kommer fortsätta sin satsning.

"Lägger inte ner bössan"

– Jag lägger inte ner bössan än. Håkan Dahlby kan ta fler medaljer. Det är klart jag har funderat, jag är till åren kommen. Men jag känner att jag har häng på grabbarna och vet att jag kan vinna mästerskap, säger han.

Ännu ett OS vet han inte om det blir. Han är beroende av det ekonomiska stödet från SOK eftersom sponsorerna fortfarande lyser med sin frånvaro i hans elitsatsning.

– Jag förstår inte varför man envisas med att stötta svensk fiaskofotboll. Hur kan man hela tiden stånga pannan blodig med att sponsra svensk fotboll som aldrig gör något. Damerna, jättebra. Men annars fattar jag inte varför man inte stöttar enskilda idrottare som kan ta medalj.

Publicerad: