”Jag har varit lite i chock”

Aili om skadan som kan förstöra karriären – och att missa EM

Frida Aili tvingades tacka nej till EM på grund av skada.

Nu är resten av karriären ett frågetecken.

– Det finns inga garantier, säger stjärnan.

Frida Aili.
Frida Aili.

Frida Aili har varit given i landslaget de senaste åren. Men när resten av det svenska laget är samlade i Södertälje är Udominatestjärnan hemma i Luleå.

Efter finalförlusten mot Northland Basket avslöjade hon för Sportbladet att basket-EM var i fara på grund av den fotskada hon dragits med hela säsongen.

Förra veckan kom beskedet att 28-åringen missar mästerskapet.

– Det är jättesurt såklart. Ovant också, jag har varit lite i chock, det är så mycket ledig tid och vad gör man med ledig tid? Det är första gången på jag vet inte hur många år. Jag vill vara med, men om det ska gå en säsong till behöver kroppen få vila, säger hon.

Aili, som kom till Udominate i mitten av den gångna säsongen, har skrivit ett nytt kontrakt med Umeåklubben. Men framtiden är osäker.

”Kan lossna lite småflisor”

Fotskadan som hon har dragits med hela säsongen är svår att göra något åt.

– En bit i benet har blivit lite poröst så det kan lossna lite småflisor och sådant. Operationen man måste göra är jättetuff. Det är upp till ett års rehabilitering och det finns inga garantier att det håller så det är sista utvägen verkligen. Jag ska försöka få det att fungera utan operation med lite vila, specialträning och inläggssulor.

Är du orolig för att karriären kan vara över?

– Det är lite jobbigt, man tänker ändå att man ska få ett besked åt något håll. Att om man opererar så ska det bli bra, men det är ett litet frågetecken över det så det är väl inte så kul. Det har varit ett problem hela säsongen och man vill ändå kunna gå fullt ut. Jag gillar inte det där frågetecknet, men det är bara att köra, det får bli som det blir.

Först ska Aili dock njuta av den första lediga sommaren på så länge hon kan minnas.

– Det känns bra att jag vet vart jag ska spela nästa säsong, det är otroligt skön så jag känner mig väldigt lugn och harmonisk.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.