”Har utvecklat mig som tränare i 25 år”

SPORTBLADET

Gjorde sista VM-starten i karriären – nu vill Järbyn hjälpa Hans Olsson

Foto: SCANPIX
KAN BLI TRÄNARE Patrik Järbyn gjorde sin första VM-start för 18 år sedan – i går gjorde han sin sista i Garmisch-Partenkirchen.

Garmisch. Patrik Järbyn gjorde första VM-start-en för 18 år sedan och den sista i går.

Till nästa VM öppnar han för att vara tillbaka bredvid träningskamraten Hans Olsson – men i en ny roll.

– Jag har utvecklat mig som tränare i 25 år, säger Järbyn.

Avskedet kunde ha blivit muntrare. Patrik Järbyn kom fel in i störtloppet, fick ägna övre halvan åt att parera slagen och körde sedan ur.

– Jag hade ingen styrsel på grejerna för fem öre. Jag åkte som en kossa, säger han.

41-åringen är inte klar med skidkarriären än, men uråkningen blir hans sista insats i VM- och OS-sammanhang. Sedan debuten 1993 har han tagit två individuella VM-medaljer och två pallplatser i världscupen.

Vill träna Olsson

Nu ska han köra klart säsongen, ta ett besked om nästa – och ett om framtiden. En roll han skulle trivas med är att inte lämna Hans Olsson, utan mantla rollen som kamratens tränare.

– Den här idrottskarriären har lärt mig att gå igenom gyttja och lera och lite till, så det är klart möjligt, säger han.

Hur är suget efter att träna Hans?

– Jag har utvecklat mig som tränare i 25 år, samtidigt passar det inte alla att vara tränare. Det är inte bara att vara tekniskt kunnig eller vara en schyst kompis, det är många grejer som ska avgöra. Jag är öppen för att träna Hans, men det är en diskussion man får ta på ett annat sätt när jag har slutat.

”Tackar aldrig nej”

Hans Olsson har sina åsikter klara:

– Jag vet hur mycket han trivs och gillar det han gör, så jag har svårt att se att han skulle sluta helt. Han skulle kunna bli mycket inom förbundet, så det är bara att hoppas de tar vara på honom när han slutar. Om det så blir om tio år.

Hur vore det att ha honom som din tränare?

– Vi är bra kompisar och han vet mycket, så det skulle jag aldrig i livet tacka nej till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint