Sverige föll i EM-finalen

SPORTBLADET

Det var 25 år sedan Jörgen Persson tog lag-guld i EM.

Men det blev ingen repris.

Sverige föll i finalen mot Tyskland med 3-0.

– Det är ju det här, de stora finalerna, som motiverar en, säger 45-årige Persson.

Det var länge osäkert om Sveriges bästa spelare skulle komma till spel i EM-finalen. Men Pär Gerell trotsade nackspärren och körde. Det hjälpte dock inte Sverige. Tyskarna blev för svåra och säkrade femte raka EM-guldet efter 3-0 i matcher.

Jörgen Persson, som inte tagit lag-guld i EM sedan 1986, var bra med i första matchen mot Timo Boll. Men världsfyran blev för svår och vann till slut med 3-1 i set.

– Det är ju det här, de stora finalerna, som motiverar en. Det var en riktigt bra match mot Boll. Det gäller att släppa på bromsen mot en som honom. Enda svackan var när jag släppte sju raka bollar i andra set, säger Persson till TT.

Baum vände

Sedan var det Gerells tur. Svensken, som bara förlorat en match under turneringen, hade flera setbollar men Dmitrij Ovtcharov kunde ändå ta hem matchen i tre raka set.

– Jag kan inte skylla på nackskadan, Jag spelade lite sämre i dag än tidigare i EM. Jag var lite för passiv i backhand i vissa bollar. Nu känns det tungt, men vi får vara nöjda med silver, säger Gerell till TT.

I den tredje matchen var Jens Lundquist på väg mot seger efter att han vunnit de två första seten. Men Patrick Baum vände matchen och sänkte Sverige.

Silvret är, trots allt, en stor framgång för Sverige som inte varit i EM-final sedan 2002. Då blev det seger mot just Tyskland med 3-1 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis