Wegerup: Vem kan hålla huvudet kallt i ödesderbyt?

SPORTBLADET

MILANO. Ett lag har allt att vinna.

Ett lag allt att förlora.

Just detta kan bli det som avgör derbyt.

”La testa”. ”Huvudet” på italienska.

Det är det som är i fokus inför kvällens stormöte i Milano.

Ett vårligt varmt Milano där både Milan och Inter i går lämnat sina respektive anläggningar för att istället göra den sista finputsnings-träningen på San Siro, i ett gemensamt initiativ från klubbarna.

I sporttidningarna tippar kändisarna utgången av derbyt och på italiensk tv i går kväll vevades tränare Allegris och Leonardos presskonferenser om och om igen.

Ett ”derby della Madoninna” är alltid något utöver det vanliga – men nu, i kväll, då...

”En mental fördel”

Då handlar det om vem som efter matchen ska vara i ”huvudet” på tabellen, för så kallas tabelltoppen på italienska. Vinner Inter tappar Milan den ledning som så länge tycktes vara så säker, så närmast ointaglig.

Utöver poängen handlar detta derby också om hur det kommer att stå till i huvudena på spelarna efteråt, inför de sju matcher som då återstår av serie A, i den kamp om scudetton som lär vara ända in till sista omgången.

Och det är precis som Eto’o säger: ”Vinner vi skulle det ge oss en enorm mental fördel”.

Överdrifter bör helst alltid undvikas men just här är ordet ”enorm” inte för starkt. Milan har varit ligaledare och favoriter så länge att segern känts närmast given. Redan nu är de rödsvarta jagade och pressade. En vinst för Inter och trycket på hela laget – inte minst Allegri – blir maximalt.

I synnerhet som även Champions League-faktorn finns där. På tisdag spelar Inter kvartsfinal mot Schalke. Milans spelare? Ser kanske matchen på tv – eller försöker förtränga den.

Efter att ”klubben med flest titlar i världen” åkt ur Champions League är ligasegern än mer betydelsefull. Den har också hela tiden varit klubbens huvudmål den här säsongen. En förlust i derbyt innebär inte att titeln är förlorad, men att ännu mer osäkerhet kommer att inte smyga sig in, utan kasta sig över, laget. En osäkerhet som också kommer att gälla Allegris framtid. För på samma vis som Leonardo hade allt att vinna när han tog över Inter har Milans tränare nu det mesta att förlora. Till sommaren är nya satsningar och värvningar utlovade och frågan är om Allegri kommer att vara kvar och ta emot nyförvärven om Milan går tittellöst – eller med bara tröstpriset Coppa Italia – från den här säsongen.

Ibra avstängd

Zlatan då, vad betyder hans frånvaro? Mycket förstås, även om hans form varit vikande under våren. I ett höstruggigt Milano såg jag honom i fjol avgöra derbyt framför sina gamla fans, hörde honom efteråt prata om glädjen och triumfen. I kväll sitter han istället på VIP-läktaren och det är en frånvaro som bara kan gagna Inter för dålig form eller ej, alla vet vad Zlatan betyder för Milan – och vilken respekt han åtnjuter hos motståndarna.

I höstas var ”Ibra” huvudpersonen och hjälten medan han nu får finna sig i kritik för den onödiga avstängningen och vad den kan komma att kosta Milan.

De italienska fotbollstyckarna spekulerar sida upp och sida ner i alternativa laguppställningar och vem som blir avgörande, man lyfter fram Milans defensiv kontra Inters offensiv och radar upp statistik som talar för det ena eller andra laget.

Men, för att knyta ihop derbysäcken, i kväll tror jag att allt i slutändan kommer att handla just om huvudena, om det mentala. Vilket lag som lyckas behålla sitt lugn och klarar att kontrollera nerverna bäst, vilka som kan spela sitt spel, vilka som inte ser risken att förlora utan i detta derby lyckas se en utmanande skönhet att erövra, njuta och vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM