Somnade in efter midsommarfirandet

Sven ”Plex” Petersson kämpade tappert mot cancern – avled efter midsommarfirandet

Cancern spred sig snabbt.

När tv-legendaren Sven ”Plex” Petersson, 84, la sig för att vila på midsommarafton orkade inte kroppen längre.

I stället somnade han in.

en av de allra största Den legendariske sportkommentatorn Sven ”Plex” Petersson var känd som en ”ögonblickets mästare”. Mest förknippad är han med att ha guidat svenska folket genom Ingemar Stenmarks historiska triumfer i de alpina backarna.
en av de allra största Den legendariske sportkommentatorn Sven ”Plex” Petersson var känd som en ”ögonblickets mästare”. Mest förknippad är han med att ha guidat svenska folket genom Ingemar Stenmarks historiska triumfer i de alpina backarna.

Den populäre tv-kommentatorn hade fått en snaps och en sillbit med familjen i fredags när han plötsligt blev trött.

Han gick för att vila – och vaknade sedan inte mer.

– Jag saknar honom redan, säger den nära vännen och förre SVT-kollegan Göran Zachrisson, 73.

Han och några få till visste om att Plex hade burit på prostatacancern i flera år. Men de hörde aldrig honom klaga.

– Han mörkade den. Härdade ut. Han fick behandling, men så blommade cancern ut igen. Jag förstår mig inte på den sjukdomen, den är hemsk, säger Göran Zachrisson.

Blev allt sämre

För två månader sedan märkte vännen att Plex blev allt sämre.

De åt tillsammans på restaurang Sturehof i centrala Stockholm tillsammans med chefen på tv-sporten, Kjell Andersson, 62, precis som de tre brukade göra några gånger per år.

– Vi träffades klockan 16 som vanligt, då är Sturehof helt tomt, och hade kolossalt trevligt. Vid 18–19, när alla andra kom, då hade vi blivit färdiga med vår lunch, eller middag kanske man ska säga, och var färdiga att gå, säger Zachrisson.

Det skulle bli sista gången vännerna gick på favoritrestaurangen ihop.

När Plex för några dagar sedan var så dålig att han blivit sängliggande, träffades de i stället i hans radhus på Lidingö.

De tog med skagenröra, löjrom och den klassiska drycken som Plex tyckte så mycket om – whisky och soda.

– Vi körde omvägar för att hitta sodan. Det är jag väldigt glad över så här i efterhand, säger Göran Zachrisson.

Pratade om cancern

Och så pratade de – som vanligt – om allt mellan himmel och jord. Men också om cancern, som präglade tv-legendaren allt mer.

– Plötsligt var det strålning, cellgifter, och så blev han sängliggande. Det gick så fort. Han tyckte inte om att vara sjuk.

Även vännen och ex-kollegan Lars-Gunnar Björklund, 74, som följt Plex sedan 1958 då han anställdes på Radiosporten, såg hur sjukdomen förändrade tv-nestorn.

– Jag ringde och pratade med honom för 14 dagar sedan. Jag sa åt honom att det är 10-mila snart och att han skulle kravla sig upp ur sängen, så att vi kunde göra tävlingen som förr i tiden. Han svarade ”nja, jag tror vi skjuter på det till nästa år”.

De talar alla varmt om sin vän – ”en stolt journalist av fin jämtländskt furu” – som alltid satte andra främst.

Tog hand om hustrun

När frun Marianne, 81, insjuknade i alzheimer vårdade han själv henne i hemmet innan hon blev tvungen att flytta till demensboende, där hon också avled 2009 efter 53 års äktenskap.

– Jag gjorde mitt bästa, men det var en jobbig tid, väldigt jobbig. Jag fick en insikt i hur man kan ha det som närstående till en som drabbas av den här sjukdomen, sa han själv i Aftonbladet i maj i år.

Sorgen efter hustrun blev stor. Plex blev kvar i hemmet på Lidingö, där de delat sitt liv ihop. Precis som i fruns fall valde han att stanna där även under sin egen sjukdomstid.

Stöttades av familjen

– Han har haft goda vänner och familjen runt om sig. Det känns väldigt bra, säger Kjell Andersson.

Plex tillbringade sina sista timmar under midsommarhelgen med barnen.

– Vi är förstås ledsna, säger ena sonen Per Petersson till Sportbladet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.