Sandell tar hjälp av rallystjärnan

avAnna Andersson

Publicerad:

”Det är jätteviktigt”

Foto: Skoda
Patrik Sandell.

Patrik Sandell laddar för IRC:

Med hjälp av rutinerade Thomas Rådström.

I morgon gör Patrik Sandell och Staffan Parmander debut i IRC och Tour de Corse på Korsika. Det betyder att det för första gången är dags att använda sig av grusnoter.

I de tidigare klasserna som Sandell har kört har grusnoter inte varit tillåtna, men i IRC är det godkänt under vissa tävlingar.

Därför tar de nu hjälp av erfarne Thomas Rådström:

– Vi kommer att köra igenom sträckorna ungefär en och en halv timme innan första bil startar på sträckan. Då kan det ju ha gått några dygn sedan Patrik och Staffan var ute på sträckan och skrev sina noter. Så vi kör med deras noter och kollar om något har hänt på sträckan sen dess, om det är något som de bör lägga till i sina noter, säger Thomas Rådström.

– Jag har inte kört grusnoter själv tidigare, men har under många år haft andra som gjort det åt mig, så jag vet nog ganska väl hur man som förare vill att det ska göras.

Rutinen jätteviktig

För Patrik Sandell, som inledde veckan med sin egen rekognosering av vägarna, betyder samarbetet enormt mycket:

– Det är jätteviktigt att ha ett rutinerat grusteam, så de inte lägger in varje gruskorn eller vattenpöl de ser. Då skulle grusnoterna bara förvilla och göra att jag åker långsammare. Men med Thomas långa rutin är jag rätt lugn på den punkten, säger Patrik Sandell.

– Man måste vara så otroligt precis hela tiden både med noter och körningen här. Antingen är det stenkant på innern och stenmur på yttern, eller bergvägg på innern och stup på yttern, så du har inga marginaler utanför den linje du ska åka. Jag tror inte att det kommer att avgöras på tiondelar i slutet utan det kommer snarare att vara en halvminut eller minut som skiljer förarna åt, just för att det är så otroligt utslagsgivande. Det gäller att köra fort men smart.

Tävlingen inleds i morgon och avslutas på lördag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally