Mejla

Lasse Anrell

Det blir rekordjämnt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Anrell: Sveriges bästa liga drar i gång – det kan sluta precis hur som helst

pallar de trycket? Färjestad ska försöka försvara sitt SM-guld. Men årets elitserie ser ut att bli jämnare än någonsin. Sportbladets Lasse Anrell tror att guldet hamnar i – Linköping.
Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
pallar de trycket? Färjestad ska försöka försvara sitt SM-guld. Men årets elitserie ser ut att bli jämnare än någonsin. Sportbladets Lasse Anrell tror att guldet hamnar i – Linköping.

I kväll vid 19.00 stannar Hockeysverige.

I kväll hyllar en hel nation en av de största hjältarna.

I kväll handlar det väldigt mycket om Stefan Liv före matchen – och sen handlar det om tolv svenska lag som måste klara av att visa att det finns ett liv även efter sorgen över en kär kamrat och kollega.

Jag fick en försmak på både hur starka hyllningarna till Stefan Liv kan vara och till hur bra elitserien kommer att bli den här säsongen när jag var i Göteborg i tisdags och såg Frölunda slå nykomlingarna Växjö Lakers med 2–0.

Bra hockey, tät hockey, känslofylld hockey – och en nykomling som vågade och orkade stå upp.

Jag såg en mycket fin och stark hyllning till Stefan Liv som fick sin kulmen när Växjö Lakers – bortaklacken – vecklade ut banderoller under den tysta minuten med texten ”Du fattas oss alla”.

Så finstämda kan Astrid Lindgrens barnbarn från Småland vara.

Sorgen och hyllandet av Stefan Liv når sin stora kulmen i kväll när HV 71 tar emot Djurgården i Jönköping och jag tror vi är många som blir berörda och rörda när vi hör att Djurgårdens tillresta fans och HV 71:s hemmasupportrar ska gå samman i en hyllning av Stefan Liv.

Så stor kan idrotten vara.

Så kan forna fiender sluta sig samman när man inser att det finns sånt som är större än det egna lagets kortsiktiga framgångar.

”Du fattas oss alla”. I kväll kommer ett helt Hockeysverige att sluta sig samman och inleda alla matcher med en stunds privat eftertanke, öppen sorg och kärlek till en man som gav hockeyn så mycket.

Lakers kommer förgylla elitserien

Matchen i Göteborg gav oss också en annan viktig insikt:

Växjö Lakers kommer verkligen att förgylla elitserien i år.

Även om laget förlorar en del matcher så kommer den orange armén att vinna slag efter slag. I Göteborg var en hel kurva i den stora hallen helt orange.

Över tusen personer.

Växjö hade större klack borta än Djurgården och AIK brukar ha hemma.

Hur ska det då inte bli när laget väl kommer hem på lördag efter den första inledande turnén som tar dem till Luleå i kväll.

Tränaren Jan Karlsson sa efter första matchen att mycket värre än hur det såg ut i första perioden mot Frölunda kan det väl knappast bli. Växjö var utspelade. 19–6 i skott.

Jag kan dock meddela att det högst sannolikt kan bli m-y-c-k-e-t värre.

Luleå åker skridsko snabbare, anfaller snabbare, skjuter snabbare, spelar powerplay betydligt bättre – så om Växjö inte passar sig kan det bli väldigt mycket värre i kväll.

Men Jan Karlsson är säkert beredd på det också.

Han är en hetsig – men smart coach. Även han piggar upp elitserien efter år av inavel band tränarna.

Kan Foppa hålla fingrarna från syltburken?

Det finns flera andra intressanta matcher:

Modo–Frölunda: debut för Ulf Samuelsson som coach i elitserien. Det kan sluta precis hur som helst.

Dessutom finns Markus Näslund och Peter Forsberg som grå eminenser bakom Samuelsson. Hur länge kommer de att kunna hålla sina fingrar från syltburken om det går dåligt för Tuffe-Uffe?

Färjestad–Skellefteå: repris på SM-finalen. Vilken drömstart. Färjestad har en klassvärvning i Fredrik Sjöström. Skellefteå har en tilltänkt skyttekung i Oskar Möller. Han var rätt dålig när jag såg laget träningsspela förra veckan.

Det kan sluta precis hur som helst.

Linköping–Brynäs: Jag tippar att Linköping tar SM-guld och att Brynäs kommer sist. Med min normala tippningsstandard betyder väl det att Brynäs vinner lätt i kväll. Många spännande unga spelare i Brynäs i år med Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Johan Larsson som lovade SM-guld i en tv-intervju i veckan.

Timrå ska visa oss att vi har fel

Med andra ord: Det kan sluta precis hur som helst.

AIK–Timrå: förra årets sensation AIK mot det oftast tippade jumbolaget Timrå. Det kan väl bara sluta på ett sätt?

Nej, det är just det det inte kan. Viktor Fasth är människa även han och mot sig har en massa spelare i Timrå som inte drömmer om annat än att visa att alla experter har fel. De brukar lyckas med det.

Något säger mig att de gör det – även i år.

Sveriges största publiksport

Och det är precis så det är:

När experterna och soffpotatisarna lämnat ringen och spelarna tar över blir det ju precis som vanligt och inte en människa kan förutsäga hur det kommer att gå.

Det är det som gör elitserien till Sverige bästa liga.

Det är det som gör hockeyn till Sveriges största publiksport.

Det är det som får Arne Hegerfors och några miljoner kvinnor att sätta sig framför tv:n så fort det handlar om den intellektuella formen av manligt umgänge som kallas ishockey.

Publicerad: