Förvandlade 250 kronor – till 13 milj

SPORTBLADET

José, 18, lurade mamma – blev mångmiljonär

Han lurade av sin mamma 250 kronor som han i smyg satte in på ett pokerkonto – något den då 16-årige José Macedo blev duktigt utskälld för.

I dag är sonen 18 år gammal och de 250 kronorna har han förvandlat till 13 miljoner vid pokerbordet.

– Mamma skällde när hon såg att jag spelat poker första gången, säger han.

Foto: José Macedo

Storyn om portugisen José "Girah" Macedo har varit en jättesnackis i pokervärlden den senaste tiden, det portugisiska underbarnet påstod sig ha förvandlat 30 euro till två miljoner dollar efter att ha fått privatcoachning av bland andra Dan "Jungleman12" Cates, förra årets allra mest vinnande nätpokerspelare, och många har avfärdat den som en ren bluff.

Men José Macedo är på riktigt. I en videointervju med Pokerstatic.com berättar han sin historia och hur han blev en av världens hetaste pokernyheter.

"Började på facebook"

– Jag finns! Det är sjukt att folk trott att jag inte existerar, men det gör jag verkligen. Jag har precis skrivit kontrakt med Poker Royalty (välkänt agentbolag som har bland annat Daniel Negreanu och Tom "durrrr" Dwan i sitt stall) och de har ju bekräftat mina konton och att det är på riktigt, säger han.

José Macedo berättar om hur pokerkarriären började.

– Jag började spela när jag var 16 år 2009, eller tidigare egentligen men då var bara med låtsaspengar på Facebook. Då trodde jag bara att poker handlade om tur. Men jag läste om Tom "durrrr" Dwan och hur han som fattig collegestudent spelade ihop fem miljoner dollar tack vare sin intelligens och hårda arbete och tänkte att så vill jag också göra.

– Jag började läsa en massa pokerböcker, allt jag kunde komma åt, men jag hade inte råd med dem. Så jag gick till bokhandeln och läste Dan Harrington och David Sklansky. Jag fick byta plats hela tiden så att de inte skulle känna igen mig, ibland läste jag på toa. Sen kände jag att det var dags. Jag lånade 30 euro (250 kronor) av min mamma, men jag sa ingenting om poker på grund av att det är så stigmatiserat.

"Behövde ett dataspel"

Jag sa att jag behövde pengarna till ett dataspel, som alla mina kompisar spelade. Det tog henne en hel månad att upptäcka att det var poker pengarna hade gått till när hon såg kreditkortsräkningen. Jag fick skäll först, men under den månaden hade mina 30 euro blivit över 2 500 (22 000 kronor).

Sedan dess har José Macedo alltså spelat upp sig från de lägsta nivåerna till en bankrulle på två miljoner dollar, motsvarande 13 miljoner kronor. I intervjun med Pokerstatic.com avslöjar 18-åringen också varför han fick för sig att bli pokermiljonär till att börja med.

– På den tiden drömde jag om att köpa ett hus på Hawaii eftersom en surfartjej som jag kände sa att det var fett där, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker