Alpint

Har haft svårt att svänga vänster efter mc-olyckan

Av: 

Kristoffer Bergström

Jenny Modin

SPORTBLADET

Byggmark om sviterna efter olyckan: ”Det har tagit två år att få till svängen”

”Jag är tillbaka” Efter flera år av besvikelser och skador skrällde Jens Byggmark i går med ett VM-silver i Garmisch-Partenkirchen.

Garmisch. Olyckan på motorcykeln satte djupa spår.

Följden: världens näst bäste slalomåkare har i två år kämpat med att svänga åt vänster.

– Efter smällen mot höften blev jag sned i bäckenbenet, säger Jens Byggmark.

Sommaren 2008 kastades Jens Byggmark i asfalten. Han körde roadracing i Falkenberg och blev påkörd av en annan motorcyklist. Smärtan gick över, såren läkte, men problemen i bäckenbenet fanns kvar.

– Jag trodde inte det var några problem, sedan började höften låsa sig ibland. En gång varannan vecka ungefär, säger han.

”Problem åt ett håll”

Trots att olyckan skedde för mer än två år sedan fortsatte den påverka slalomen. Herrtränaren Magnus Larsson har senaste året jobbat hårt med att Jens Byggmark ska träffa käpparna lägre ner, vilket har funkat bra åt ena hållet.

Åt andra är det värre.

– Vi har haft problem åt ett håll. Det är när han svänger åt vänster och är väldigt högt uppe med armen. Då blir det för långt när han ska vända, säger Larsson.

Först när Byggmark identifierade kopplingen mellan höften och svängen kunde han reparera skadan. När bara månader kvarstod till VM hade slalomspecialisten bara en perfekt naturlig sväng åt ena hållet, så en intensiv fas av slipning fick ta vid.

– Det var bra att få veta att det var ett problem och hur jag skulle åtgärda det, säger Byggmark.

Hur åtgärdade du allt?

– Grejen var att jag var så himla stel i höften innan. När jag fick ut stelheten gick det mycket bättra att jobba med den tekniska delen.

Hur är det när inte vänstern är lika bra som högern?

– Jag kunde inte gå ner lika mycket med höften på det hållet, då blev det en sämre sväng. Jag vet faktiskt inte hur mycket det har påverkat mig, men självklart har jag inte haft lika snabb åkning på grund av det. Jag blev orytmisk. Det blev en lång sväng med samma tryck hela vägen.

”Har tagit två år”

I går fick Jens Byggmark kvittot på hur slitet efter olyckan har gått. Trots förhållanden han brukar avsky, trots uselt startnummer och trots sviterna från mc-olyckan är han silvermedaljör.

– Det har tagit två år att få till svängen, fast man jobbar med mycket annat samtidigt, säger Byggmark.

Hur bra är du på att svänga vänster nu?

– Typ näst bäst i världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint