Finland imponerar - redan klara gruppvinnare

SPORTBLADET

Besegrade Kanada med 2-0 efter ny, stark insats

Finland vann något överraskande Grupp A i herrarnas OS-hockey. Detta efter 2-0 mot Kanada på söndagskvällen.

- Riktigt imponerande. De jobbar stenhårt för varandra, säger SVT-experten Johan Tornberg.

Foto: AP
Ville Nieminen gratulerar målvakten Antero Niitymäki efter 2-0-segern mot Kanada.

På förhand pratades det nästan bara om Kanada och Tjeckien som potentiella vinnare i Grupp A, men det blev Finland som tog hand om topplaceringen. De blåvita säkrade gruppsegern efter 2-0 mot Kanada på söndagskvällen, en vinst som kom efter stor kampvilja och imponerande målvaktsspel.

Niittymäki spikade igen

Matchens båda mål kom under den andra halvan av den första perioden. Pånyttfödde Teemu Selänne stod rätt placerad när han pricksköt 1-0 efter 11.14 och redan 15.02 in i matchen fastställde Niko Kapanen slutresultatet 2-0.

De två efterföljande perioderna slutade mållösa, mycket tack vare ett uppoffrande spel av det finländska laget och imponerande målvaktsspel av Antero Niittymäki.

- De jobbar stenhårt för varandra, både i offensiven och i defensiven. Riktigt imponerande, säger hockeyexperten Johan Tornberg till SVT.

Pånyttfödd Selänne

Veteranen Selänne fortsätter att hitta målet och ser ut att ha toppat formen lagom till OS.

- Jag har aldrig sett Selänne så här bra, han har en otrolig ledarstil.

Idel segrar för Finland

Finlands seger innebär gruppseger med maximala åtta poäng. Tvåa i gruppen just nu är skrällgänget Schweiz. Först på tredje och fjärde plats återfinns Kanada och Tjeckien.

För stjärnkollektivet Kanada ser det inte särskilt bra ut inför fortsättningen. I två raka matcher har ”Lönnlöven” lämnat isen mållösa – något för ledarstaben – med legenden Wayne Gretzky i spetsen – att fundera över.

Jim Jaber