Kronvall: Om Öhlund blir utan medalj får han min

SPORTBLADET

TURIN

Till OS som reserv.

I morgon spelar Niklas Kronwall OS-final.

- Får jag medalj och inte Mattias Öhlund kommer jag att ge bort min medalj till honom. Det är han som förtjänar den, säger Niklas Kronwall.

Niklas Kronwall hade en händelserik OS-debut. Han spelade i första backpar med Nicklas Lidström och hade oerhört med istid.

Och i de två första perioderna kändes det som att Kronwall var med i allt som hände på isen.

Efter åtta minuter skulle han stoppa en puck i mittzonen, men pucken hoppade över skridsko och klubba. När sedan backkollegan Nicklas Lidström hade åkt och bytt fick Tjeckien ett friläge. Dessbättre för Kronwall missade tjecken friläget.

"Andra perioden jobbig"

Efter 13 minuter åkte Kronwall upp med pucken från egen zon till anfallszon. Han vände tillbaka och hittade Nicklas Lidström vid blålinjen. Lidas prickpassade till Per-Johan Axelsson som gjorde mycket viktiga 2-1.

- Då spelade vi riktigt bra. Men andra perioden blev jobbig för min egen del, säger Kronwall.

Och visst blev andra perioden arbetsam för Kronwall. Han spelade knappt eftersom han satt utvisad i sex minuter.

Skilda världar

- Det var hemskt att sitta i utvisningsbåset. De hade ju gjort 5-2 på ett powerplay och senare 5-3. Hade de gjort 5-4 när jag var i utvisningsbåset hade man inte varit glad, säger Niklas Kronwall.

Nu har han vunnit ett OS-silver - minst. Men han spelar i turneringen under lite tråkiga omständigheter.

Kronwall fick nämligen chansen när Mattias Öhlund skadat revbenen. När Tre Kronor spelade OS-semifinal i går satt Mattias Öhlund på flyget till Vancouver och varje gång han jublade över ett svensk mål högg det till i bröstet.

Tala om skilda världar.

- Jag lider med Mattias. Nu vet jag inte hur det blir med medaljer. Men blir det så att jag får en medalj och inte Mattias kommer jag att ge bort min medalj. Han är värd den mer än vad jag är. Mattias har slitit oerhört för den här framgången, säger Niklas Kronwall.

I går kväll kunde inte den svenska landslagsledningen svara på hur många medaljer Tre Kronor får - men Öhlund kan alltså vara lugn. Han får medalj oavsett vad som händer.

Tomas Ros