OS i Sydkorea 2018

Gnistrande succé av nordkoreanska paret

Gick vidare från det korta programmet

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. A day in the life?

Visst, och Ryom Tae-ok, 19, och Kim Ju-sik, 25, kommer aldrig glömma den.

Det nordkoreanska konståkarparet gick enkelt vidare från det korta programmet i paråkningen.

– Vi är väldigt lyckliga över att få debutera i OS och tävla mot par från andra länder, säger Ryom Tae-ok.

Syd- och nordkoreanska idrottare gjorde gemensam entré under OS-invigningen och några av dem fortsatte att vandra sida vid sida till Kwandong hockeycenter, där damernas ishockeyturnering avgörs.

I natt, svensk tid, var allt annorlunda och Nordkoreas väldrillade hejaklack hade förflyttats till Gangneung isrena, där de satt på läktaren och taktviftade med sina flaggor.

Sett sig om i världen

Förklaringen stavas Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik. Precis som de handplockade supportrarna är de formade i och av världens mest slutna land, men med talangen som biljett fick de möjligheten att se sig om i världen.

Konståkarparet, från huvudstaden Pyongyang, blev 15:e par i VM i Helsingfors förra året, har tränat för Bruno Marcotte i Montreal och skrev i januari historia genom att bli trea i de fyra kontinenternas mästerskap, som avgjordes i Taipei. Det var första gången ett par från Nordkorea avslutade ett ISU-mästerskap på prispallen.

Fick wild card till OS

Då var OS-platsen redan säkrad. Det skedde vid kvaltävlingar i Oberstdorf i september, men det fanns ett problem.

Det nationella skridskoförbundet konfirmerade aldrig deras deltagande och på grund av det spända läget på Koreahalvön dröjde det innan Nordkoreas olympiska kommitté bestämde sig för att skicka atleter över den välbevakade landsgränsen.

Då agerade IOK, som gav ett wild card till hemmaåkarna Kim Kyu-eun/Alex Kang-chan Kam och ytterligare en friplats till Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik.

Det var därför startfältet i paråkningen omfattade 22 i stället för 20 par. Tidigt i morse gled nordkoreanerna ut på isen för att göra OS-debut.

De gjorde det till tonerna av Jeff Becks version av Beatles ”A day in the life”, skriven av Paul McCartney och John Lennon.

Visst var det en dag i livet, och den blev oförglömligt.

Den Nordkoreanska klacken.
Den Nordkoreanska klacken.

Säkrade avancemang

Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik genomförde ett i det närmaste perfekt program, belönades med 69.40 poäng, tog över andraplatsen efter tio tävlande par och säkrade samtidigt en plats i torsdagens fria program, dit de 16 bästa paren avancerar.

När nordkoreanerna tackat publiken förenades de i en lång kram samtidigt som det regnade kramdjur från läktarna. Ryom och Kim gnistrade ikapp med sina kläder, men när de fått domarpoängen fick de bråttom ut från arenan.

Sprang genom mixade

Medierna väntade förgäves på succéparet. Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik stannade bara till hos ett par tv-reporter för att tacka för det fina bemötandet.

– Det gemensamma stödet från syd- och nordkoreaner var väldigt värdefullt för oss. Det har inte varit några som helst besvär med livet i de södra delarna. Vi kan verkligen känna kraften och energin från det koreanska folket, säger Kim Ju-sik.

Ny dag att minnas?

Sedan, samtidigt som hejaklacksmedlemmarna ställde upp i prydliga led utanför arenan, halvsprang det nordkoreanska paret genom den mixade zonen där ett femtiotal reportrar från när och fjärran stod och väntade.

Det korta programmet vanns till slut av det kinesiska paret Sui Wenjing/Han Cong. Ryom Tae-ok och Kim Ju-sik slutade på elfte plats, men i morgon är de tillbaka i Gangneung isrena.

Det blir ytterligare en dag i livet, och även den kan bli minnesvärd.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

OS-live: Se allt om de Olympiska Spelen i Pyeongchang 2018 här.OS i Sydkorea 2018 | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

Inifrån fotbollsfabriken där Nordkoreas största talanger drillas

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Konståkning

Nordkorea

Ryom Tae-ok

Kim Ju-sik

Vinter-OS