Världsmästare - och svenskhopp

SPORTBLADET

Bråk i Tyskland - då vill Alexander Herr flytta norrut

Foto: IMPORTEras Alexander Herr lämnade den tyska backhoppningstruppen under OS. Nu vill den förre världsmästaren tävla för Sverige.

Den tyske världsmästaren lämnade sitt landslag mitt under OS.

Nu vill Alexander Herr bli svensk.

- Han kan vara det Sverige behöver för att bli en toppnation, säger förbundskapten Wolfgang Hartmann.

Den svenske förbundskaptenen i backhoppning är själv tysk och har känt Alexander Herr i 20 år. Därför vänder nu backhopparen till Sverige för att kunna fortsätta tävla i världstoppen.

- Han frågade mig för tre veckor sedan, det tyska förbundet har godkänt det och nu arbetar det svenska skidförbundet med att lösa frågan om medborgarskap. Normalt tar det fem år, men vi hoppas att det är klart till VC-premiären i Kusamo den 25 november, säger Wolfgang Hartmann till Sportbladet.

Lämnade OS

Anledningen till nationsbytet är ett bråk som uppstod under OS i Turin. I en uttagningstävling gjorde Alexander Herr bättre resultat än storstjärnan Martin Schmitt, men petades från lagtävlingen, lämnade truppen och blev så förbannad att han svor på att aldrig mer tävla för Tyskland.

Tyskarna erbjöd honom att komma tillbaka, men Alexander Herr valde istället att titta mot norr - mot Sverige.

- Han är en av världens bästa. För oss skulle det betyda att vi får kvalificerat motstånd på träningen och han kan hoppa till sig bra kvoter så att vi får flera hoppare i världscupen, säger Wolfgang Hartmann.

Siktar mot toppen

- Vi har även knutit ett avtal med en österrikisk PR-firma och eftersom Alexander är stor i Europa kan han hjälpa oss ekonomiskt. Målsättningen är att få ett lag i världstoppen 2010, Alexander kan vara det Sverige behöver för att nå dit.

Han lämnar Tyskland efter en konflikt. Är det inte riskabelt att ta in en sådan hoppare i ett landslag med knappa resurser?

- Jag älskar backhoppning och bryr mig väldigt mycket om de unga killarna i vårt landslag. Jag har förklarat att laget står i förgrunden och han vet att det är hårt arbete med knappa resurser som gäller. Han har gått med på det och vet att det är ett givande och tagande.

Andra svenska idrottsimporter:

Anna Andersson ([email protected])