Tain

SPORTBLADET

Nätpokerhistoriens största självmål

1 av 2 | Foto: Utsugen – igen

Nätpokerhistorien är förvisso inte speciellt lång, och dess hittlls största självmål är inte svårt att utse.

Ett par etablerade sajter som Expekt och Parbet lämnade ett av världens största och mest välrenomerade nätverk (Prima) för att hoppa i säng med ett litet, obskyrt utan fungerande mjukvara (Tain).

Det gick givetvis åt skogen, men nu verkar saker och ting i alla fall ha stabiliserat sig så pass att det kan vara dags för en liten test.

Mjukvara

Det börjar illa med ungefär tio försök innan det lyckades med att föra över pengar från spelkontot till pokerkontot. Hmm? ingen lovande start.

Men väl vid borden så blir vi ganska positivt överraskade. Den hägrande katastrofen uteblir och spelet flyter på rätt bra både vid cash-borden och i turneringar. Några smärre frysningar som släppte rätt snabbt var allt vi råkade ut för.

Nu är givetvis det ingen total friskskrivning. Det förekommer fortfarande rapporter från olika håll om mer eller mindre allvarliga problem.

Klienten påminner mycket om Primas och Ladbrokes (Microgaming) och det är nog ingen tvekan om att det är den som är förebild.

Tyvärr verkar man ha kopierat en del av Microgamings sämre sidor också, som exempelvis långsamt eller felaktigt uppdaterad lobby.

En liten, men rätt irriterande, sak är att man kan flytta ett fönster oavsett var man klickar på det vilket kan vara störande vid flerbordsspel när man klickar från ett bord till ett annat.

Spel

Standardspelen plus stötpoker (five card stud). Dock väldigt lite action utanför Texas-borden.

Fixed limit från 0.05-0.10 till 200-400 dollar. Pot och no limit från 0.05-0.10 till 100-200.

Spelare

Vi vet inte hur många spelare Expekt/Parbet hade inom Primanätverket, men rätt många av dom verkar ha följt med i flytten och dessutom varit trogna genom alla teknikstrul. Uppemot, och ibland över, 4 000 spelare får ses som helt okej.

Spelkvalliteten är förmodligen den lösaste, aggresivaste och ibland uslaste hitom Pacific poker. Men det kanske blir så när vadhållningssajter är så dominerande inom ett nätverk. Räkna med rejäla svängningar och sanslösa utsugningar?

En väldig övervikt för no och pot limit-borden vilket också är ganska typiskt bookmakersajter.

En mycket stor del skandinaver, och framförallt svenskar. Under de dagar vi spelade såg vi bara enstaka spelare från andra delar av världen. Det innebär givetvis att trafiken är koncentrerad till vissa delar av dygnet.

Turneringar

Stor skillnad mot Prima som ju är ett av de starkaste turneringsnätverken. Expekt är ju arrangör av de nordiska mästerskapen och lyckades efter mycken möda slutföra SM nyligen. Framtiden för den tävlingen lär väl stå skrivet i stjärnorna då Svenska pokerförbundet under 2006 kommer att sanktionera vilka tävlingar, både live och på nätet, som kommer att vara ha officiell SM-status. I Svepofs kravprofil står bland annat ”Arrangören skall ha en bevisad stabil klient, som inte kraschar vid hög belastning”, så det blir något för Tain att bita i.

Just nu rullar det inga sateliter till några större liveevenemang förutom en pokerweekend i London.

Annars är det väl ett hyggligt utbud med olika turneringar och inköp, men långt ifrån de riktigt bra sajterna.

Under sit n’ go-tabben finns det pyramid-turneringar, vars idé vi berömt tidigare. Tyvärr verkar det inte någon direkt jättesnurr på dom.

Bonusar

Det man förlorat på gungorna får man ta igen på karusellen, eller hur det nu var? Kan man inte erbjuda en stabil klient och schyssta turneringar kan man i alla fall ha bra bonusar. Både Parbet och Expekt har 100% till 100 dollar. Nyligen har Expekt haft en reload på samma villkor medan Parbet har en just nu upp till 500 dollar.

Expekts reload verkar mycket lätt att knäcka, medan de övriga bonusarna har något tuffare krav.

Vi tar för givet att det kommer att gödslas rätt rejält med reload-bonusar den närmaste tiden från de här båda sajterna. I så fall kan man kanske räkna upp betyget ett snäpp.

Förutom bonusar har man en del annat lull-lull, till exempel har man inför frequent player points (FPP) som på flera olika sätt kan vara lönande för flitiga spelare.

Övrigt

Tainsajterna har en maxrake på 1, 2, eller 3 dollar. Ungefär standard, alltså. Däremot verkar den i procent kunna gå upp till nästan 7% vilket i alla fall på papperet inte ser speciellt bra ut.

Kundsupporterna har säkert fått slita ont under allt strul, men en försiktig bedömning är att de har klarat det hyggligt. Också här vill vi dock lägga in en brasklapp.

Expekt har inte direkt en uppsjö av insättnings och uttagsmöjligheter. Men man har neteller och dessutom full utbetalning till visakort, villket är mycket bra. Parbet har också neteller, men det framgår inte riktigt på hemsidan vilka regler som gäller för visa.

Total 15

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker