Dopingskandal skakar OS

SPORTBLADET

Tyskt medaljhopp fast i dopingtest

Längdåkningen i OS skakas av en dopingskandal redan innan spelen har börjat. Åtta åkare, däribland tyska världssjuan Evi Sachenbacher, har testats positivt för det prestationshöjande medlet hemoglobin uppger AP.

Foto: Getty images
Evi Sachenbacher tränar i OS-spåren.

Tyskan Evi Sachenbacher var 13:e åkare i Davos världscuptävling över 10 km i helgen. Nu kommer beskedet att tyskan dopat sig med det prestationshöjande medlet hemoglobin.

Sachenbacher ligger sjua i världscupen och är en klar medaljkandidat för Tyskland i OS. Inte minst på stafetten där Tyskland tillhör en av favoriterna tillsammans Norge, Ryssland och Finland.

Även fransmannen Jean Marc Gaillard har testats positivt för hemoglobin. Gaillard ligger på 60:e plats i världscupen men slutade överraskande som 13:e man i Davos i helgen.

Stängs av fem dagar

De andra sex åkare som fastnat i testet är Sergey Dolidovich (Vitryssland), Natalia Matveeva (Ryssland), Kikkan Randall (USA), Leif Zimmermann (USA), Sean Crooks (Kanada), Aleksander Lasutkin (Vitryssland).

Det är ännu oklart om en eventuell avstängning kommer att stoppa åkarna från hela OS men till en början är de avstängda i fem dagar.

I Salt Lake City för fyra år sedan stängdes ryska Larissa Lazutina av för höga värde av hemoglobin mitt under tävlingarna och senare även spanske Johan Muehlegg.

Daniel Lagerqvist