Simning

– Hon är inte min vän längre

SPORTBLADET

Therese Alshammar talar ut i Sportbladet om sin brottsmisstänka kompis: Hon har orsakat mig stor skada

Therese Alshammar finns med i utredningen kring Mikaela Laurén.

Simstjärnan är ledsen och förbannad över att hennes namn också dras ner i smutsen.

Nu väljer Tessan att tala ut i Sportbladet om hennes brottsmisstänkta kompis.

- Mikaela har orsakat mig och simsporten stor skada. Hon är inte längre min vän, säger hon bestämt.

Simstjärnan Therese Alshammar är inte misstänkt för någonting, men som Mikaela Lauréns bästa vän finns hennes namn nämnt flera gånger i utredningen kring den stora dopningshärvan i Stockholm.

Även festbilder - som finns med som bevis i den omfattande förundersökningen - visar Tessan tillsammans med den nu brottsmisstänkta 29-åringen.

Therese Alshammar suckar:

- Historien är helt bisarr och det är givetvis jobbigt att mitt namn dyker upp i utredningen. Men vad ska jag göra? Jag och Mikaela har känt varandra sedan tioårsåldern, men att hon skulle börja syssla med sådant här"

- Nej, det är helt otroligt, faktiskt.

Träffades som barn

Therese Alshammar och Mikaela Laurén träffades redan som barn - i simklubben Stockholmspolisen - och genom åren har de tävlat ihop, rest ihop och bott ihop i både USA och Australien.

Förra sommaren skulle Tessan och Mikaela starta ett klädmärke tillsammans, men företagsplanerna lades tillfälligt på is - för framtiden.

- Tur att det inte blev någonting. En kompis som håller på med sådant skit vill jag inte ha, det tror jag alla förstår.

Har du haft någon kontakt med Mikaela sedan allt det här avslöjades?

- Vi har inte pratat med varandra, nej, men hon har skickat brev från häktet.

Vad har hon skrivit?

- Allt möjligt, men framför allt har hon bett om ursäkt för skadan hon orsakat mig och hela sin omgivning, men det är så dags.

- Skadan är ju redan skedd och det kommer säkert att ta tid innan allt blir som vanligt igen.

Hur har den här tiden varit för dig?

- Det finns massa av folk som känner henne och som också finns med i utredningen, men jag är ju den som är känd och som alla skriver om.

Kan du förlåta henne?

- Inte just nu i alla fall. Mikaela har förlorat mig som vän. Sedan, när allt det här är över, kanske det blir annorlunda, jag vet inte. Men just nu är jag tveksam.

"Så trist, så sorgligt"

Therese Alshammar har svårt att förstå hur hennes bästa kompis hamnat i en av de hittills största dopningshärvorna i Sverige.

- Det är så trist, så sorgligt och någonstans tycker jag faktiskt lite synd om henne. Hon har haft en tuff uppväxt och det var kanske simningen som under många år räddade henne.

Hur menar du?

- Ja, hon slutade ju att simma för nästan två år sedan och det kanske var en bidragande orsak att hon halkade in i det här, jag vet inte.

Har du märkt av någonting?

- Nej, absolut inte, jag hade inte ens kunnat drömma om att hon var inblandad i sådant här.

Therese Alshammar säger att hon har kommit över den värsta chocken, men att det faktum att förundersökningen nu är klar river upp nya, djupa sår.

- Jag hade ju nästan hunnit lägga det här bakom mig, men nu kommer frågorna igen. Det är jobbigt, speciellt som jag är inne i en tuff tävlingsperiod.

I helgen tävlar Therese Alshammar i Kroatien, och hon konstaterar att Mikaela Laurén förutom alla individer också skadat sporten i stort.

- Jag är säker på att dopning inte förekommer i svensk simning, men det spelar ju ingen roll, inte när sådant här händer. Hela simningen lider ju skada, säger Tessan.

Patrik Thornéus

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning